Shaqiris hattrick frälste Schweiz

Schweiz besegrade Honduras med 3-0 efter tre mål av Xherdan Shaqiri. Därmed är schweizarna klara för åttondelsfinal, mot Argentina i Sao Paulo på tisdag.

– Vi visste att vi skulle bjuda på väldigt bra fotboll i dag. Det har varit en dröm för oss att spela VM, lilla Schweiz i VM, säger Shaqiri.

I sjätte minuten bjöd Shaqiri på ett drömmål. Han var trängd några meter utanför straffområdet men fick en kalasträff. Bollen skruvade sig in i bortre krysset, helt otagbart.

Fotbolls-VM: Honduras

I 31:a minuten var det dags igen. Schweiz ställde om blixtsnabbt vilket gav Shaqiri ett upplagt läge att fördubbla sin egen och Schweiz målskörd. Han avslutade behärskat med att rulla in 2-0 vid stolpen.

Honduras inledde piggt i andra halvlek. Jerry Bengtson var framme och oroade både i 49:e och 52:a minuten. I 62:a minuten hade Honduras mycket väl kunnat få straff efter det att Jerry Palacios fällts i straffområdet av Johan Djourou. Domaren valde dock att fria, ett diskutabelt beslut.

Shaqiri fullbordade sitt hattrick i 71:a minuten. Bayern München-spelaren fick en halvträff, men bollen rullade in bredvid målvakten. I 87:e minuten blev Shaqiri utbytt.

Någon timme efter matchen meddelade Honduras förbundskapten Luis Fernando Suarez att han inte har för avsikt att förlänga sitt kontrakt.

Frankrike, som besegrade Schweiz med 5-2 på midsommarafton, spelade 0-0 mot Ecuador och vann grupp E. Fransmännen möter Nigeria i sin åttondelsfinal på måndag. Ecuador hade behövt besegra Frankrike med 2-0 för att snuva Schweiz på andraplatsen.