Messi tackade högre makter efter målet mot Bosnien Foto: TT nyhetsbyrån

Sias snabba inför Tyskland-Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll avslutas fotbolls-VM 2014 när Tyskland möter Argentina. Här är Sias snabba inför matchen

Messi i fokus:

Messi har varit i fokus inför och under VM. Frågor ställdes om huruvida den lilla argentinaren kunde prestera i landslaget på samma sätt som han gjort i klubblaget Barcelona. Efter ett magiskt gruppspel har Messi inte glänst lika mycket i slutspelet. Han har ändå tagit Argentina till final och det är nu han måste blixtra till och göra det där lilla extra som bara Messi kan göra. Messi vill vandra i Maradonas fotspår och det finns inget större för en argentinsk fotbollsspelare än att leda sitt land till VM-seger i rivallandet Brasilien. Pallar han trycket?

Sydamerikafaktorn:

Inget européeiskt lag har vunnit ett VM som spelas i Sydamerika. Igår tog Holland tredjeplatsen mot värdnationen Brasilien och kan det vara ett gott tecken för Tyskland? Idag kan ”Die Manschaft” skriva historia genom att bli det första européeiska lag som vinner ett VM i Sydamerika.

Mittfältskampen:

Tyskland har med Schweinsteiger, Khedira och Kroos det starkaste mittfältet i turneringen. Argentinas mittfält är svagare än så och det är egentligen bara Mascherano som håller högsta klass. Biglia och Gago håller inte absoluta världsklass. Mascherano som var en gigant mot Holland måste upprepa sin insats för att det tyska mittfältet inte ska vinna mittfältskampen för enkelt.

Vem är egentligen favorit?

Tyskland går in i matchen som favorit sett till insatsen mot Brasilien. Men är det bara jag som känner att Argentina är laget som kan växa mest sett till finalen samtidigt som tyskarna bara kan bli sämre? I matchen mot Brasilien fick Tyskland det alldeles för enkelt och jag kan garantera att det inte kommer bli lika lätt mot Argentina.

Anfallskampen:

Tyskland har Müller som jagar skytteligatiteln i VM och även Klose som är den bästa målskytten i turneringens historia. Argentina har Messi och Higuain som är två målskyttar av rang. Flest mål vinner...

Vad finns på bänken?

Schürrle är den spelare som har gjort flest mål på minst minuter i VM och det är en riktigt bra spelare Tyskland har på bänken. Även Götze blir att räkna med om det skulle behövas för tyskarna. Argentina har också de i offensiv väg bra spelarmaterial.

Njut:

Det återstår 90 minuter av finalen. Som mest 120 minuter och straffar. Sedan är det fyra år till nästa mästerskap. Passa på att njut mina fotbollsälskande vänner, snart drar ett VM-fritt mörker över oss.

Startelvor:

Argentina:

Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo; Pérez, Mascherano, Biglia, Lavezzi; Higuaín, Messi.

Analys: Väntad startelva för Argentina. Di Maria startar inte och Pérez tar hans plats på kanten. Håll koll på Aguero och Palacio som kan vara giftiga från bänken.

Tyskland:

Neuer; Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes; Schweinsteiger, Khedira; Müller, Kroos, Özil; Klose.

Analys: Även här en väntad startelva. Tyskarna har ett komplett lag.

Fakta

Om Sia

Sia är en av SVT:s VM-profiler. Under mästerskapet kommer han synas på vår hemsida där han kommer livechatta, ladda upp inför och sammanfatta många av mästerskapets matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.