Müller tremålsskytt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hattrick av Müller i Tysklands kross

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland visade sin styrka när laget vann med hela 4-0 mot Portugal. Portugiserna fick jaga större delen av matchen med tio man sedan Pepé blivit utvisad i 37:e minuten. Thomas Müller gjorde detta VM:s första hattrick.

– Vi måste få analysera det här i lugn och ro, säger Portugals förbundskapten Paulo Bento.

Portugals mardröm i Salvador började redan i den tolfte minuten. João Pereira drog Mario Götze i tröjan, det blev en straff som Müller satte hårt och lågt.

Fotbolls-VM: Tyskland

– De senaste fyra åren har jag samlat erfarenhet av världsfotbollen och jag är inte typen som blir nervös, sade en strålande glad Thomas Müller efter matchen.

2-0 kom i 32:a efter en hörna som Toni Kroos slår, Mats Hummels nådde högst och nickade bollen kraftfullt i mål. På läktaren sågs Tysklands förbundskansler Angela Merkel applådera ivrigt.

– Vi kom in bra i matchen och hade några halvchanser, sedan ledde vi plötsligt med 2-0. I hetta som den här är det en stor fördel, säger Müller.

Upp i skytteligatopp

Strax innan andra halvlek blåstes av satte Müller 3-0 efter ett inlägg av Kroos – målvakten Patricio var på bollen med ett ben, men förgäves. 4-0 petade Müller in när Patricio släppte en retur.

I ett slag klev han upp i topp i skytteligan med tre mål – 2010 delade han segern i VM-skytteligan med fem mål.

– Tre mål i en enda match, i en öppningsmatch mot en sådan motståndare, det är helt enkelt fantastiskt. Alla målen kändes lika bra! säger Müller.

Portugisisk skademardröm

Portugals Pepe utvisades i 37:e sedan han först armbågat och sedan skallat Müller i en närkamp – en situation som Müller förstärkte ordentligt. Incidenten inträffade cirka tio meter från straffområdet.

 I den 28:e minuten tvingades anfallaren Hugo Almeida till ett byte på grund av en skada. I andra halvlek utgick vänsterbackstjärnan Fabio Coentrão på bår med misstänkt sträckning.

För Portugal, som inledde piggt och producerade flera chanser första tio minuterna, slutade VM-premiären i en katastrof som laget kan få svårt att resa sig från när VM fortsätter med matcherna mot Ghana och USA.

– Vi försökte i den andra halvleken men lyckades inte. Vi förlorade matchen i första halvlek och kunde inte ändra på det i den andra halvlek.

– Tyskland spelade bra, fick två tidigt och trean i den andra halvlek. Sedan förlorade vi Pepe. Våra kontringar lyckades inte riktigt heller, säger Bento.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Tyskland

Mer i ämnet