Foto: Scanpix

Fotbollsspelare dömd för sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenske fotbollsspelaren och tidigare U21-landslagsmannen Miiko Albornoz dömdes på tisdagen till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn.

Malmö FF stänger av honom för spel i minst två månader framöver.

I november förra året hade 22-årige Miiko Albornoz sex med en 14-årig flicka han lärt känna via Facebook. Tvång förekom inte enligt åtalet, men spelaren kände till att flickan var underårig. I normalfall är det ett brott som ger fängelse – och domaren i Malmö tingsrätt ville döma Albornoz till samhällstjänst, men fick nämndemännen emot sig.

Påverkade karriären

Kammaråklagare Ulrika Rogland yrkade inte heller på mer än en villkorlig dom, bland annat eftersom fallet påverkat Albornoz fotbollskarriär.

– Det här är en person som redan nu har varit tvungen att hålla sig instängd i sin bostad och inte har kunnat syssla med det som är både hans arbete och hans livsintresse. Så det har drabbat honom enormt hårt, säger Ulrika Rogland.

Albornoz var aktuell för A-landslagets årliga januariturné innan brottsmisstankarna blev kända. När åtalet väcktes i början av januari tog han i samråd med klubben en paus från Malmö FF, där han var ordinarie högerback.

Fortsatt time-out

Albornoz får inte spela med Malmö FF på minst två månader framöver. Därefter fattas ett nytt beslut. Spelaren har accepterat klubbens hållning.

Innan spel blir aktuellt måste Albornoz enligt klubbledningen begrunda och smälta domen. Malmö FF:s vd Per Nilsson kommenterar beslutet så här i ett pressmeddelande:

”Vi känner att det är viktigt att konsekvenserna av det inträffade hanteras på ett eftertänksamt och ansvarsfullt sätt, vilket Miiko har accepterat. Vi tar givetvis avstånd från hans handlande, men inte från honom som person.”

Malmö FF spelar sin första allsvenska match för året den 1 april.

Albonoz advokat Jan-Anders Hybelius var relativt nöjd med domen och lär förmodligen inte överklaga den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.