Fotbollsspelare hotas av avstängning för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet (SvFF) vill stänga av nio spelare i division tre-klubben Gunnilse för inblandning i en misstänkt läggmatch.

I en anmälan till disciplinnämnden yrkar förbundet på att de ska stängas av från all idrottslig tävlingsverksamhet i mellan nio månader och två år, skriver Göteborgs-Posten.

SvFF:s chefsjurist Krister Malmsten vill inte kommentera yrkandet för GP men bekräftar att utredningen blivit ett ärende hos disciplinnämnden.

Flera spelare nekar

Det misstänkta fusket uppdagades sedan det spelats mycket på Gunnilses match mot Kärra Klareberg i somras, vilket fick Gunnilses ledning att göra en polisanmälan. Utredningen lades dock ner i brist på bevis.

– Men skulle det nu komma fram uppgifter som kan leda till att brott kan styrkas så kan den givetvis öppnas igen, säger utredaren Hans Gren till Göteborgs-Posten.

GP har talat med flera av de aktuella spelarna, som nekar till anklagelserna. De ska på fredag ha lämnat sin syn på avstängningarna till disciplinnämnden.

Gunnilse bekräftar yrkande på avstängning

Gunnilses ordförande Frank Andersson bekräftar för TT att Svenska fotbollförbundet vill stänga av nio spelare.

– Jag har sagt till förbundet, och det står jag för, att det är jätteviktigt att man markerar nu. Finns tillräckliga bevis för att de har medverkat så är det klart att det ska bestraffas, säger Frank Andersson.

Tycker du själv att det finns sådana bevis?

– Jag har redogjort för det jag vet. Det har jag gjort både för polisen när det var aktuellt och till Svenska fotbollförbundet. Sedan kan man alltid diskutera vilka man stänger av och hur man gör det. Men jag tycker att det är viktigt att fotbollsförbundet reagerar och reagerar rätt.

Flera av spelarna är fortfarande kvar i Gunnilse. Frank Andersson öppnar för att de ska få fortsätta i klubben efter eventuella avstängningar.

–Ja, det kan de få. Vi har också en bedömning på hur mycket de varit delaktiga. Men det är ju inte officiellt ännu, så vi avvaktar.

”En utveckling vi ser”

Den misstänkta läggmatchen mellan Gunnilse och Kärra Klareberg är en av flera under den senaste tiden. I augusti stoppade Svenska Spel bland annat spel på två matcher i division 1, Halmia-Limhamn Bunkeflo samt Lund-Kristianstad sedan man sett ”avvikande spelmönster”.

– Det är en utveckling som vi ser i år som vi inte har sett tidigare. Om vi är utsatta just nu eller om vi får vänja oss vid den här typen av händelser, det vet jag inte, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel till TT.

Företaget har själva polisanmält fyra misstänka matcher och stoppat spel i ett tiotal fall hittills i år. Spel på den aktuella Gunnilse-matchen hanterades av andra nätspelsbolag, säger Tisell.

– Vi erbjuder inte spel på division 3 så det gick helt utanför oss. Det som är bra är att det verkar som alla är på frågan, både polis, åklagare och fotbollförbundet. Då kan man jobba mot att förebygga det här på ett bättre sätt, säger Tisell.

Landkrona under utredning

Nyligen beslutade chefsåklagaren vid Riksenheten för korruption att inleda en förundersökning kring misstankarna om uppgjorda matcher som Landskrona Bois spelat i superettan. I slutet av oktober stoppade Svenska Spel allt spel på Landskronas matcher, på klubbens egna initiativ. Bois anmälde två spelare till Svenska fotbollsförbundet och polisanmälde senare själva händelsen. Beslut om åtal väntas tidigast i december.

Även superettanmatchen mellan Värnamo och Gais i september har polisanmälts. Spelare i Värnamo ska inför matchen ha blivit erbjudna pengar för att påverka resultatet, enligt Jönköpingspolisen.

Under augusti stoppades spel på totalt fyra matcher i division 1 samt division 2. Svenska Spel polisanmälde även en av division 2-matcherna sedan man sett avvikande mönster i spelandet.

”Misstankarna är inte mot någon spelare”

Att utreda misstänkta uppgjorda matcher är något nytt hos Riksenheten för korruption i Stockholm.

– Fram till i år är det inget vi har haft alls vad jag känner till. Vi har eller har haft fem-sex stycken kanske i år, merparten är fotboll, säger chefsåklagaren Alf Johansson till TT.

På hans bord ligger just nu två förundersökningar gällande grovt givande av muta. Händelserna bakom är de misstänka superettamatcherna hos Landskrona Bois samt Värnamo-Gais.

– Misstankarna är inte riktad mot någon spelare utan mot bestickaren. Det finns ingen skäligen misstänkt i något av ärendena i nuläget, säger Johansson.

Enligt chefsåklagaren finns det en bred vilja, både hos polisen och idrottsrörelsen, att stoppa utvecklingen.

– En total öppenhet i sådana här angelägenheter från idrottsrörelsen mot brottsbekämpande organ är väldigt nödvändigt. Att spelare, tränare och andra aktiva berättar vad de sett och hört, säger Johansson.

”Det var nåt skumt”

Peter Joelsson, som i många år varit spelare och ledare i Gunnilse IS, var assisterande tränare för laget under den omdiskuterade division 3-matchen mot Kärra i augusti. Efter matchen fick han ta över som ansvarig tränare, eftersom laget gjort dåliga resultat.

Under matchen, som Gunnilse förlorade med 2-4 på hemmaplan, misstänkte Joelsson inget.

– Då tyckte man bara att det var bedrövligt. Men när man fått höra hur det var, då funderar man. Då tänkte man bara att det var dåligt gjort. Varför klev han inte fram, varför gick han inte dit i närkampen. Men då fanns det inte i min värld att spelare går ut och spelar en match för att inte vinna, säger Peter Joelsson till TT.

– Det är klart att det var nåt skumt, säger han också.

Ledande spelare hotad

Den spelare som uppges ha tagit initiativ till den misstänkta läggmatchen var en ledande person i laget, erfar TT. Enligt Göteborgs-Posten vill Svenska fotbollförbundet stänga av honom i två år.

Han uppges ha varit utsatt för hot i samband med en skuld.

– Den spelaren bad i sin tur andra spelare att inte ta i för fullt för att rädda sig själv, säger Gunnilses ordförande Frank Andersson till fotbollskanalen.se.

Tre spelare, förutom den misstänkta huvudmannen, anses ha gjort medvetet dåliga insatser i den aktuella matchen. Förbundet vill nu stänga av dem i ett år skriver GP.

Fem andra spelare vägrade låta sig påverkas, trots att de blev uppmanade. Men de berättade inget för klubbledningen, och därför vill förbundet ha dem avstängda i nio månader.

Tränaren Peter Joelsson tycker att det föreslagna straffet för dessa fem är för hårt.

– En ung kille som får frågan, men säger ”jag spelar mitt spel ändå”. Att han inte tjallar i den miljön, det har jag viss förståelse för, säger Joelsson till TT.

”Spelsyndikat ligger ofta bakom”

Johan Claesson, jurist och fotbollsspelare (senast i Sirius), har i höst anställts av Riksidrottsförbundet för att samordna kampen mot uppgjorda matcher och annat spelfusk. Han ser flera varianter av ”matchfixning”.

– Det som exploderat de senaste åren i Europa är att spelsyndikat, ofta asiatiska, ligger bakom. De har kontakter med lokala kriminella organisationer, som i sin tur har tentakler ute hos idrottens organisationer eller föreningar, för att med mutor försöka påverka spelare att inte göra sitt bästa. Sedan spelas det för stora belopp på till exempel den asiatiska spelmarknaden, säger Claesson till TT.

Att svenska föreningar ofta är välskötta anses vara en anledning till att uppgjorda matcher varit sällsynta här.

– Spelarna får sin lön i tid. Man har sett ett väldigt tydligt samband mellan uteblivna löner och matchfixning, säger Johan Claesson.

På den lokala nivån är det ofta personer med ledande roller i klubben som ligger bakom fusket.

– En färsk studie av den kanadensiske forskaren Declan Hill visar att detta är vanligast bland äldre spelare, i slutet av karriären, säger Claesson.

Förbundet vill inte kommentera

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vill inte på något sätt svara på frågor om Gunnilse utan hänvisar helt till Disciplinnämnden och dess tjänstemän.

”Nej, här är avgränsningen oerhört viktig”, skriver han i ett sms till TT.

Karl-Erik Nilsson vill inte heller ge sin syn på spelfusk inom svensk fotboll förrän efter Sveriges playoff-match mot Portugal på tisdag, eftersom han har ont om tid.

Det vill däremot hans företrädare på ordförandeposten, Lars-Åke Lagrell.

– Hade du ringt mig för tio år sedan, då hade jag nog på goda grunder sagt att ”du, det du tar upp nu, det är inget som helst problem”. Men det som har skett sedan är att det har visat sig att det finns problem, säger Lars-Åke Lagrell till TT.

Han vet inte hur långt Svenska fotbollförbundet kommit vad gäller bevisen i Gunnilsefallet.

– Men jag tycker att det här är en viktig del av fotbollens trovärdighet. Jag delar den åsikten som Krister Malmsten framfört i medier, att jämför vi de här spelproblemen med dopning så är ju dopning för fotbollen och lagidrotterna egentligen ingenting mot fixade matcher. Det är klart att det är ett mycket, mycket värre problem.

Fakta: Gunnilse IS

Gunnilse IS har sin hemvist i Göteborgsstadsdelen Angered och spelade den senaste säsongen i division 3 Västra Götaland. Under hela 1990-talet spelade klubben i division 1 (dåvarande näst högsta serien) och därpå en säsong i Superettan. Gunnilse bildades 1950 och har fostrat kända spelare som Lennart Ottordahl, Bo Börjesson och Jeffrey Aubynn. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.