Foto: SVT

Från nybörjare till världsmästare – på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Håller styrkelyft på att bli trendigt bland tjejer?

De var åtminstone i majoritet på SM i somras – för första gången – och toppen på isberget är en nybliven ungdomsvärldsmästare från Stockholm.

– Hårt slit ligger bakom det, jag hade chansen och tog den, säger Matilda Vilmar till SVT Sport.

Hon är 18 år, och tar 165 kilo i knäböj. 107,5 kilo i bänkpress är ockå rätt skapligt av en tjej som inte fick rösta i valet, liksom 157,5 kilo i marklyft.

Totalresultatet 430 kilo gjorde henne till ungdomsvärldsmästare i 63-kilosklassen, men det som gör Matilda Vilmar unik är att hon har gått från nybörjare till VM-guld på ett år.

”Jag vill komma långt”

– Jag har haft tydliga mål, bra umgänge och vill komma långt, säger den verbala gymnasisten till SVT Sport, som fick följa henne under en hektisk träningsdag.

Sverige hade sju deltagare i ungdoms- och junior-VM i styrkelyft, och tog sex medaljer.

Två av tre guldmedaljer togs av tjejer, och en delförklaring till den kvinnliga haussen finns i crossfit, alltså gruppträning med mycket skivstång och många upprepningar.

Det finns åtminstone 100 gym med crossfit i Sverige, kanske så många som 15 000 utövare, många av dem kvinnor.

SVT Sport följde med Matilda Vilmar till en träningslokal i Stockholm, dit hon i sin tur följde med sin mamma för ett par år sen, och fick upp intresset.

– Man får in väldigt många bitar i träningen, både kondition, styrka och rörlighet. Så det är väldigt varierande och kul, säger hon.

”Inte så farligt att gå till en styrkelyftklubb”

Crossfit blev den perfekta inkörsporten till styrkelyft, för Matilda Vilmar och många andra tjejer. Nu ligger fokus på styrkelyftlokalen i Sundbyberg.

Matilda Vilmar kör fem dagar i veckan, tre timmar åt gången.

Målet är världsklass som vuxen, i den nya tjejsporten styrkelyft.

– Jag tror att det faktiskt handlar mycket om Instagram och sociala medier, att man kan se att det finns starka tjejer och att det inte är så farligt att gå till en styrkelyftklubb, att det blir vanligare och vanligare. Så därför tror jag att flera vågar sig på det, säger Matilda Vilmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.