Foto: Bildbyrån

Simone Niggli – en pigg pensionär

Uppdaterad
Publicerad

Simone Niggli slogs om segern i O-ringen – trots att hon egentligen har gått i pension. Formen tyder på att hon hade kunnat hävda sig rätt bra på VM också, men istället ska schweiziskan vara en av SVT Sports expertkommentatorer under mästerskapet.

Med 23 VM-guld bakom sig räknas Simone Niggli som den bästa orienteraren någonsin. Hon lade ner elitkarriären för två år sedan, men kan inte riktigt sluta tävla. En vecka före VM ledde hon O-ringen stort, tills en bom näst sista dagen gjorde att hon tappade.

– Jag gillar fortfarande verkligen orientering. Jag tävlar lite, och tränar ett pass per dag. Men det är inte två pass som förut och inte lika långt och intensivt, säger hon.

Orienterings-VM 2015

Hon kommer att vara en av experterna under VM i Skottland som SVT sänder 1-7 augusti. Men hon är inte med från start, eftersom hon också ska tävla i veteran-VM.

– Det är inte så att jag måste ha fler VM-medaljer, säger den Sverigeboende Niggli och skrattar.

– Men det går i Göteborg, så det passade bra och det är roligt att tävla.

”Norska” banor

I VM i Skottland håller hon sig däremot till kommentatorsboxen, trots att hon bevisligen kan mäta sig med världseliten.

– Jag vet att jag fortfarande håller en ganska bra nivå. Jag lade inte av för att jag inte är tillräckligt bra längre, utan för familjen och allt runtomkring som man behöver göra för att vara i toppen.

Under O-ringen har Niggli fått känna på två VM-löpare som har valt att ladda upp inför VM genom det svenska loppet: norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg och svenska Annika Billstam. De tampas alla tre i toppen.

– De har beslutat att göra det som ett sätt att toppa formen. Det är en ganska tuff tävling att göra en vecka före VM, men jag tror att det kan vara bra. Båda har visat att de har farten för att vara i topp på VM. Det blir spännande att se om de kan återhämta sig. Kan de det kan det leda till kanonform.

Nigglis första VM gjorde hon just i Skottland, 1999, så hon vet vad som väntar löparna. Hon tror att banorna kan passa svenskarna.

– Det blir tufft. Det är mjuka banor, så det krävs mycket krafter för att orka genom hela.

– Jag tror att svenskar kommer att kunna springa bra i den här terrängen. Det är lite norskt, med den här mjuka terrängen. Den påminner om hur det är i Norge, och det är någonting som svenskarna är vana vid.

Tippar på medaljregn

Men som alltid på VM är inte terrängen likadan på alla sträckor.

– Banorna är ganska varierande, medeldistanspasset går i ett annat område än distanspasset, så det krävs att kunna ta fram rätt teknik till rätt tillfälle. Att man är flexibel och snabb att anpassa sig, säger Niggli.

Sverige är en stornation i orientering, och Niggli tror på många blågula medaljer.

– Det ser mycket lovande ut. Nästan hela laget kan ta medalj. Det finns stjärnor som Tove Alexandersson, och Helena Jansson som är superbra nu. På herrsidan finns det också flera namn. Man kan nästan nämna alla, alla har en chans att vara i toppen om de har en bra dag.

– Jag kan tänka mig att svenskarna tar en medalj i varje distans. Men då ska allt gå perfekt. Jag tippar på sex medaljer.

Kommentator: Rikard Ekman

Experter: Mats Troeng och Simone Niggli

VM dag för dag – stor genomgång av mästerskapet.

Fakta

Sändningstider

Lördag 1/8

Sprintstafett

Play 19.00-20.45

SVT2 19.00-20.15

Söndag 2/8

Sprintfinaler

Play 18.00-20.30

SVT2 18.00-20.00

Tisdag 4/8

Medeldistans damer

Play 14.00-16.00

SVT1 14.00-15.30

Medeldistans herrar

Play 16.30-18.30

SVT1 16.30-18.00

Onsdag 5/8

Stafetter

Play 14.50-19.15

SVT1 14.50-18.00

SVT2 18.00-18.50

Fredag 7/8

Långdistans, sammandrag

SVT24 20.00-22.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2015

Mer i ämnet