Kristian Karlsson. Foto: Mattias Sandberg

Frankrike-proffset: ”Det är overkligt det som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

”Överallt är säkerheten högre, poliser till höger och vänster. Det märks av på staden kan man säga”.

Det säger Frankrike-proffset och Sveriges just nu bäste manlige bordtennisspelare Kristian Karlsson till SVT Sport.

Det finns en svensk i Paris som redan vunnit Champions League.

Kristian Karlsson gjorde nämligen det ifjol under sin första säsong med AS Pontoise-Cergy, den lilla familjära klubben från Paris-förorten med samma namn.

Terrorattackerna i Paris förra veckan har satt sina spår även inom idrotten. Mycket är sig likt i inför kvällens Champions League-match. Många baguetter görs klara för försäljning. Men samtidigt märks den ökade spänningen efter de fruktansvärda attackerna.

Säkerheten är höjd och för första gången är poliser på plats när Pontoise-Cergy ska spela match.

”Overkligt”

– Vad ska man känna, det är hemskt. Det finns ju inte att något sådant ska hända egentligen men tyvärr har det gjort det. Det är svårt att säga vad man känner, det är overkligt på något sätt, säger Kristian Karlsson om terrorattackerna i Paris förra veckan.

Hotellet som är Kristians hem när han spelar i Frankrike ligger bara en minuts promenad från hallen i Pontoise-Cergy, ungefär 30 min med tunnelbanan från centrala Paris. Den här dagen väntar kvartsfinal i Champions League mot storfavoriten Borussia Düsseldorf.

Kristian, som gör sin andra säsong i AS Pontoise Cergy, har verkligen gjort avtryck. De leder franska ligan och i fjol när dom skrällvann hela Champions League var det han som avgjorde finalen i Ryssland.

– Det var en jäkligt häftig upplevelse måste jag säga. Just eftersom jag fick spela den avgörande matchen.

På vilket sätt, berätta mer?

– Det var mitt första år i Champions League och att då lyckas vinna med mitt nya franska klubblag det var väldigt kul och jag kommer ihåg att det tog ganska lång tid innan det smälte in.

Efter träningspass i hallen och lunch går Kristian igenom tänkbara motståndare tillsammans med lagets coach Peter Franz från Tyskland. Sista förberedelserna sker i hallen och där blir det tydligt att Kristian redan har hjältestatus i den lilla familjära Paris-klubben. På den nya affischen flyger Kristian som en superhjälte.

Inte långt ifrån hemmahallen bodde en av tecknarna som mördades på satirtidningen Charlie Hebdo. Och det fanns en oro att publiken skulle stanna hemma på grund av terrorattackerna. Men den oron var obefogad. Det blir näst intill fullsatt och innan match hölls en tyst minut för att en hedra offren.

Har chans att avgöra

I Champions League gäller bäst av fem singelmatcher. Kristian ska spela tredje matchen. Och tack vare agkompisarnas starka inledning leder Pontoise-Cergy med 2-0 i matcher. Super-Kristian kan alltså avgöra hela första mötet med Düsseldorf.

Motståndaren indiern Sharath Kamal Achanta, rankad på 50:e plats i världen inleder bäst. Kristian, just nu 39:a i världen, kommer tillbaka starkt. Och när han i tredje set tar elva raka poäng och vänder 0-4 till setvinst med 11-4 lyfter nästan taket i hallen.

Kristian var sedan bara två poäng från seger i det fjärde setet men för många missar gjorde att han tillslut förlorade både det och sedan även det avgörande femte setet.

– Han var lite bättre idag tyvärr. Jag hade ett läge där vid 2-1 i set och ledning 9-8 som jag inte riktigt tog vara på och det straffar sig i längden.

”Jävlar vilken match”

Men kvällen slutade ändå lyckligt eftersom världstian från Portugal Marcos Freitas därefter såg till att den före detta världsettan Timo Boll åkte på sin andra förlust för kvällen. 3-1 i matcher till Pontoise Cergy.

– Sista matchen är bland det sjukaste jag sett live. Jäklar vilken match. Magiskt, säger Kristian om Freitas segermatch mot Boll.

Kristian och de andra har ett gynnsamt läge inför returen i Düsseldorf nästa fredag.

– I och med att jag ändå tog 2 set i matchen vi förlorade och vi vann alla andra med 3-1 i set så har vi ganska bra setskillnad ifall det skulle bli 3-1 i matcher till Düsseldorf i returen. Så det ser bra ut, säger Kristan Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.