Bolt knäckte Gatlin hårfint

Uppdaterad
Publicerad

Få trodde att det var möjligt. Usain Bolt vann 100 m-finalen på 9,79 efter att ha knäckt Justin Gatlin hårfint.

De var helt lika under större delen av loppet och var det svårt att avgöra vem som vunnit. Bolt var överlycklig efteråt och plockade åt sig en jamaicansk flagga och firade på sedvanligt sätt.

– Det här betyder mer än någonting annat för mig. Jag har har haft en tuff säsong och det har gått upp och ner. Det var inte ett perfekt lopp, säger Bolt till SVT Sport.

Friidrotts-VM

Bolt: ”Kände att jag hade honom”

Att Bolt fick med sig en bra start och kunde hålla jämna steg med Gatlin grundlade segern.

– Gatlin är ju inte van vid att någon ligger bredvid honom på slutet. När jag var upp jämsides före mål och tittade till honom kände jag att jag hade honom. Då vek han ner sig, säger Bolt om nyckeln till vinsten.

Gatllin var 0,01 efter i mål och lyckades inte ta ut det lilla extra i finalen. Amerikanen var mer avslappnad i semin som han vann lätt på 9,77. Nu såg han ut att spänna sig med Bolt två banor bredvid sig. Bolt showade inför finalen och visade sitt gamla jag och var inte så tillknäppt som han varit under tidigare lopp i Peking.

– Bolt springer i sin tunnel medan Gatlin är väldigt påverkad av vad som händer omkring honom. Han leder loppet men börjar kränga på slutet, säger SVT Sports expert Anders Gärderud.

I skymundan av gigantmötet på 100 meter delades bronset mellan amerikanen Trayvon Bromell och kanadensaren Andre De Grasse, på tiden 9,92.

– Det är helt otroligt, jag är mållös. Det kändes bra, jag försökte vara avslappnad, sade en väldigt lycklig De Grasse till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet