Foto: Moa Jörnmark

Oväntat brons på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Emil von Barth, 18, knep ett sensationellt brons på 100 meter med tiden 10.64 vid junior-EM i Eskilstuna.

Det är Sveriges första juniormedalj någonsin i grenen.

”Jag är helt chockad”, säger han till SVT Sport.

För första gången någonsin stod tre svenskar på startlinjen i en stor mästerskapsfinal på 100 meter. Den som lyckades bäst var, lustigt nog, den med sämst års- och personbästa. Ullevi-löparen Emil von Barth gick i mål som trea på 10.64.

– Åh, herregud. När jag gick in i tävlingen var målet att gå till semifinal. När jag sedan tog mig till final blev jag överlycklig. Just nu vet jag inte ens vad jag ska säga, säger Barth till SVT Sport, och fortsätter:

– När jag stod på startlinjen tänkte jag bara ”nu kör vi”. Jag hade förtjänat platsen och det var bara att göra sitt bästa. Men jag var så nervös imorse när jag vaknade, säger han.

Tredje medaljen någonsin

Det blev dubbelt Storbritannien i topp. Vann gjorde favoriten Ojie Edoburun med tiden 10.36 tätt följt av landsmannen Joseph Dewar på 10.46. Av de andra svenskarna slutade Austin Hamilton femma på 10.72 och Gustav Kjell sexa med 10.76.

Medaljen är Sveriges första någonsin på 100 meter bland juniorer. På seniorsidan har det blivit två stycken: Linda Haglunds EM-silver i Prag 1978 och Lennart Strandbergs EM-brons 1938.

– Det finns inte ord för hur glad jag är för all support jag har fått. Det här är mitt första mästerskap och en jäkla boost för min karriär, säger Barth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.