Julia Tjermosjanskaja, guld på 4x100 meter, Anastasia Kapatjinskaja, silver på 4x400 meter, Maria Abakumova, silver i spjut, Jekaterina Volkova, brons på 3000 meter hinder och Tatiana Firova, silver på 4x400 meter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tjitjerova: ”Jag har ingen förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

De 14 ryska idrottare som var dopade i OS 2008 har nu namngetts. Tio av dem är medaljörer. Den mest namnkunniga, Anna Tjitjerova, menar att hon är oskyldig. ”Jag har ingen förklaring till hur det hände”, säger OS-mästarinnan.

Det var förra tisdagen som nyheten kom om att 31 aktiva atleter var dopade under OS i Peking 2008. IOK hade valt ut idrottare som skulle kunna vara aktuella för OS i Rio och testat 454 idrottare, varav 31 prov innehöll förbjudna medel.

Av de 31 utövarna är 14 ryska, bland dem flera kända friidrottsnamn. Den ryska olympiska kommittén har ännu inte offentliggjort några namn, men den ryska TV-kanalen har nu publicerat en lista över atleterna.

Bland dem finns höjdhopperskan och OS-guldmedaljören från 2012, Anna Tjitjerova, och Julia Tjermosjanskaja som var med och tog guld på 4x100 meter vid OS 2008. Ett annat tungt namn på listan är Maria Abakumova, silvermedaljör i spjut i Peking och VM-guldmedaljör i Daegu 2011.

”Kommer som en chock”

– Det här kommer nästan som en chock. Jag har ingen förklaring till hur det hände. Jag har alltid känt mig säker på vilka tillskott och mediciner som jag använt, säger Tjitjerova till AFP.

– Jag hoppas kunna rentvå mitt namn, fortsätter hon.

Rysk friidrott har drabbats av många dopningsfall på sistone och ryska friidrottare är i dagsläget avstängda från alla internationella tävlingar. Den 17 juni avgörs det om de får tillåtelse att tävla i OS i Rio.

Här är alla 14 namn på dopade idrottare:

Medaljörer:

Julia Tjermosjanskaja, guld på 4x100 meter

Maria Abakumova, silver i spjut

Anastasia Kapatjinskaja, silver på 4x400 meter

Tatiana Firova, silver på 4x400 meter

Denis Nizhegorodov, brons 50 km gång

Denis Aleksejev, brons på 4x400 meter

Jekaterina Volkova, brons på 3000 meter hinder

Nadezhda Jevstjukhina, brons i tyngdlyftning

Maria Shainova, silver i tyngdlyftning

Anna Tjitjerova, bronsmedaljör i höjdhopp

Övriga:

Inga Abitova, 10,000 meter

Alexander Kornilov, båtracing

Alexander Pogorelov, tiokamp

Ivan Jushakov, kulstötning

Källa: tass.ru

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.