Foto: Bildbyrån

28 friidrottare dopningsmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

28 friidrottare från VM 2005 i Helsingfors och VM 2007 i Osaka misstänks för dopning efter att testerna analyserats på nytt.

De flesta av de misstänkta har slutat tävla och några har redan blivit avstängda, skriver Internationella friidrottsförbundet IAAF i ett pressmeddelande.

”Majoriteten av de 28 har avslutat sin karriär, några har redan blivit avstängda och bara några få är fortsatt aktiva inom idrotten”.

Enligt IAAF ska inte någon av de misstänkta tävla i VM i Peking som avgörs 22-30 augusti.

Det var i våras som IAAF började återanalysera prover från de två världsmästerskapen för andra gången, med hjälp av den senaste teknologin. Totalt fann man 32 prover med onormala värden från sammanlagt 28 idrottare. Tidigare har totalt nio friidrottare blivit avstängda till följd av återanalyserade prover från olika VM.

IAAF namnger ingen av de misstänkta friidrottarna med hänvisning till rättsprocessen. Det är också oklart huruvida det gäller några idrottare som innehar medaljer eller rekord, men IAAF säger ändå att de i sådana fall ”ska rätta till rekordböckerna och omfördela medaljerna om det behövs”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.