Foto: BILDBYRÅN

Abeba Aregawi fast i dopningstest

Uppdaterad
Publicerad

Löparstjärnan Abeba Aregawi, 25, har testat positivt för en förbjuden substans.

Hon har gått med på att stängas av tills vidare.

”Det är med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked”, säger

Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.

Nyheten slog ner som en bomb under måndagskvällen.

Dubbla VM-guldmedaljören på 1500 meter, Abeba Aregawi, är avstängd och under utredning för misstanke om dopningsförseelse.

Rio 2016

Det här meddelade internationella friidrottsförbundet, IAAF, och Svensk Friidrott i ett pressmeddelande.

Visar spår av meldonium

– Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, dopning och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, säger Stefan Olsson.

Aregawi har gått med på att stängas av tills vidare men också begärt att b-provet ska analyseras vilket kommer att ske inom en snar framtid.

Mer uppgifter vill inte Svensk Friidrott lämna i nuläget men enligt uppgifter till SVT Sport gjordes testet i början av 2016.

Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert på Riksidrottsförbundets Dopingkommission, visar a-provet spår av den förbjudna substansen meldonium som hamnade på Wadas lista den 1 januari i år.

SOK drar in ekonomiskt stöd

Abeba Aregawi är ett av Sveriges största medaljhopp inför OS i Rio de Janeiro i sommar. Hon har, sedan hon blev svensk medborgare, 2012, vunnit VM-guld på 1500 meter både inomhus och utomhus, samt EM-guld inomhus och EM-silver utomhus.

Löparstjärnan har den senaste tiden varit i blåsväder eftersom hon lämnat motstridig information till Migrationsverket och Skatteverket om huruvida hon har bott i Sverige eller ej.

Sverige Olympiska Kommitté, SOK, har med omedelbar verkan dragit in sitt ekonomiska stöd till Aregawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet