Abeba Aregawis agent respekterar förbundets beslut. Foto: Bildbyrån

Agenten: ”Respekterar beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi stoppas av Svenska friidrottsförbundet. Och löparstjärnans agent har full förståelse för beslutet att inte ta med henne till OS i Rio. ”Det är kloka människor som har lagt ned mycket tid på det här mötet och beslutet”, säger Keith Karlsson Astor till TT.

Det blir inget OS-löpande för den 26-åriga stjärnan, som enligt förbundskapten Karin Torneklint ska ha tagit beslutet ”med fattning”.

Och inte heller löparstjärnans agent, Keith Karlsson Astor, är kritisk till beslutet att lämna ett av Sveriges största OS-hopp på friidrottssidan utanför Rio-truppen.

Rio 2016

– Jag hade hoppats på att hon skulle komma med, men respekterar förbundets beslut, säger han till TT.

Är hon i form för OS?

– Det är det som är frågan egentligen. Det vet väl ingen, i alla fall inte jag.

Agenten verkar i alla fall se en framtid för Abeba Aregawi i den svenska landslagsdressen – även efter att hon nu petats från OS-truppen.

– Men nu får hon tid på sig att komma tillbaka efter OS. Hon är ju rentvådd och inte dömd, säger Keith Karlsson Astor.

26-åriga Abeba Aregawi, som vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, åkte under vårvintern fast för meldoniumdopning, en hjärtmedicin som varit dopingklassad sedan årsskiftet. Men den 14 juli meddelade den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen därmed hävdes.

Men något OS-löpande blir det alltså inte ändå.

– Det är kloka människor som har lagt ned mycket tid på det här mötet och beslutet, säger Keith Karlsson Astor till TT.

Fakta: Aregawi-fallet

Den 29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregawi testades i Etiopien i januari och provet innehåller spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits med på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som har vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi ”Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera”.

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs. Det är ännu oklart om hon tillåts tävla i OS i augusti.

17 juli beslutar friidrottsförbundet att inte låta Aregawi tävla för Sverige i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet