Foto: TV 4 Sport

”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna plågade Andreas Almgren. Han slutade spela fotboll för att satsa på friidrotten och i natt tog han JVM-brons i Eugene, USA. –Det är det bästa jag varit med om helt enkelt, säger han till SVT Sport.

Några timmar efter bronsloppet har 19-åringen fortfarande svårt att ta in vad som hände några timmar tidigare på löparbanan. På upploppet tog han sig förbi två konkurrenter och sprang över mållinjen som trea.

– Det är fortfarande lite svårt att förstå vad man har gjort. Direkt när man kom i mål var det ju bara nästan tomt. Man känner att man aldrig varit med om något liknande, säger 19-åringen till SVT Sport.

”Bästa jag varit med om”

Tiden 1.45,65 är näst bäst i Sverige genom tiderna på 800 meter. Målet för säsongen var ett helt annat.

– Det är otroligt. Jag hade hoppats kunna springa under 1.48 den här säsongen. Det är knappt så jag förstår... det är det bästa jag varit med om helt enkelt.

Vad ligger bakom?

– Att jag fått vara skadefri nu. Jag har inte varit det under en längre period sedan 2011 ungefär. Nu har jag kunnat träna på nästan obehindrat i ett år. Får man kontinuitet så får man resultat också.

Fick göra ett val

Det var överansträningsskador i foten och stressfakturer som plågade Almgren. Då tog han ett viktigt beslut.

– När jag fick det 2013 bestämde jag mig för att sluta spela fotboll. Kände att kroppen inte klarade av två sporter längre.

Nu känner han sig helt återställd. Mästerskapssommaren är inte slut än för bronshjälten. Om en vecka väntar SM innan det bär av till EM i Zürich.

Vad tror du om EM?

– Inför junior-VM tänkte jag att jag skulle komma hit mer för att se och lära. Men nu har man ju helt plötsligt fått lite förhoppningar på att man kan springa bra därborta också. Jag ska försöka ta mig vidare till semifinal. Och sen ska jag försöka springa så bra som möjligt.

Men innan han ställer om helt till EM-tankar ska han smälta finalen i USA.

Hur har du firat?

– Det var en liten avslutningsbankett för alla som var med på JVM.  Nu ska jag bara ta det lugnt och bara njuta av det jag har ställt till med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.