Armand Duplantis fick Bragdguldet Foto: TT

Alhaji Jeng: ”Han är den starkast lysande stjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en annorlunda men enastående säsong är det till sist stavhoppsstjärnan Armand Duplantis som tar hem Bragdguldet.

Och SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng tror att det här bara är början för 21-åringen.

– Det kan bli bra mycket högre, säger han.

I vintras satte han två världsrekord inomhus, i höst överträffade han Sergej Bubkas bästa notering utomhus och nu knöt stavhoppsstjärnan Armand Duplantis, 21 ihop säcken av en enastående säsong med Svenska Dagbladets – Bragdguldet.

– Han har liksom förflyttats barriären uppåt. Giganter som Sergej Bubkas har ju varit synonymt med stavhopp, ändå har han raderat ut samtliga världsrekord, säger SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng.

Bragdguldet

”Har raderat ut samtliga världsrekord”

Under det gångna året tycker Jeng sig ha sett en stor utveckling hos Duplantis, inte bara i höjd och resultat, utan även fys- och snabbhetsmässigt.

–Det har varit en svår säsong men om vi ser till det han gör från ett friidrottsperspektiv så är han den starkast lysande stjärnan i dagsläget, speciellt efter att Bolt lämnat scenen och en vakant position som efterträdare.

”Den starkast lysande stjärnan”

Ännu en tippad kandidat till utmärkelsen var 39-åriga Zlatan Ibrahimović, vars prestationer imponerat ytterligare på grund av den långa karriären.

Men just på grund av Duplantis unga ålder tror Jeng att det vi fått se av honom så här långt, bara är början på något ännu större.

– Stav är ju en sådan där sport där man oftast har sin pik i övre 20-årsåldern, i vissa fall till och med i 30-årsåldern. Det är en svår teknisk gren men han kommer att lära sig att behärska den här nya nivån och då kan det bli bra mycket högre.

KLIPP: Duplantis fick Bragdguldet (1 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet