Häcklöperskan Hansson i en längd-tävling under Friidrotts-SM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Amanda Hansson kan hota idolen Kallurs rekord

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen gör Amanda Hansson sin debut i Finnkampen. För 16-åringen blir det att tävla tillsammans med och mot den stora idolen Susanna Kallur. ”Känner mig ärad att få möta henne”, säger hon till Expressen.

Finnkampen i år avgörs i finska Tammerfors och för svensk del är det en trupp med flera stjärnor, där de flesta under sommaren tävlat i OS och EM.

Seniorkampar för första gången

Tillsammans med det rutinerade gänget finns också flera unga framtidshopp. Yngst i seniorgruppen är 16-åriga häcklöperskan Amanda Hansson som debuterade på 84 centimeter höga häckar under SM.

Finnkampen

Hon knep då silvermedaljen och har nu chansen att både tävla i ungdomsfinnkampen och dessutom, för första gången, seniorkampen.

– Det känns väldigt spännande. Gäller att försöka tänka att det är som vilken tävling som helst, säger häcklöperskan till Expressen.

Tävlar mot idolen – ”ärad”

Hansson kommer att, tillsammans med Elin Westerlund och Susanna Kallur – som inte tävlat på häckar sedan OS, representera det svenska 100 meter häck-laget i Finnkampen. Och det är en speciell relation hon har till just Kallur som nästan är dubbelt så gammal som henne själv.

– Jag känner ärad över att möta henne. Hon har hållit på så länge, jag trodde aldrig att jag skulle få tävla mot henne själv, säger Hansson som tidigare i år fick en signerad nummerlapp av just Kallur – efter att ha utnämnts till den ”bästa prestationen” under en ungdomstävling.

– Den hänger på väggen i mitt rum, säger 16-åringen.

Vill slå Kallurs rekord

Målet är att ta sig i mål i Finnkampen och ta poäng för det svenska laget. Samtidigt vill hon också slå sitt eget personbästa på 13.64, men vill nog allra helst slå tiden 13.48.

Det är det snabbaste en svensk 17-åring någonsin har sprungit – rekordet sattes av ingen mindre än Susanna Kallur i Finnkampen i Helsingfors 1998.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet