”Anmärkningsvärt många världsrekord”

Uppdaterad
Publicerad

Det var länge sedan det togs så många världsrekord i friidrott i ett OS. Något som har förvånat SVT Sports friidrottskommentator Jacob Hård, som menar att det blivit allt svårare. ” I det här mästerskapet har det redan tagits tre med chans på några till. Det är anmärkningsvärt faktiskt”, säger han i morgonsoffan.

Enligt SVT Sports expert har det blivit allt svårare att slå världsrekord i friidrott dels för att nivåerna nu är så pass höga men också för att vissa rekord troligen tagits med hjälp av dopning.

– Tyvärr tror jag att många rekord är så kallade dopningsrekord, särskilt på damsidan. Många av damernas rekord kom på 80-talet då det förekom systematisk dopning, framför allt östsidan. Ger man en kvinna hormonpreprat som bygger muskler så får det större effekt än för män.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Inte gått så bra för Sverige”

Det har inte gått så bra för svenskarna som Jacob Hård hoppats på.

– Jag undrar vad som hände Angelika Bengtsson, trodde hon skulle bli en skräll i finalen och sen åker hon ut redan i kvalet. . Ett mysterium för mig men stavhopp kan vara mysteriöst ibland, säger han.

– Det Kallur gör är absolut inte dåligt men man trodde väl att hon skulle prestera lite bättre. Nu blev det inte bättre än i comebacken. Men det var häftigt att se henne.  Hoppas hon fortsätter till VM nästa år och kan bli bättre genom att hon får fortsätta tävla på toppnivå.

De kan vända trenden

Det finns dock ljusglimtar.

– Meraf Bahta gjorde det bra som kom sexa på 1500 meter, hon valde rätt distans att satsa på.

– Vi har de kvinnliga höjdhopparna, Lovisa Lindh och Kim Amb kvar som jag hoppas kan vända den negativa svenska trenden, säger Jacob Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet