Aregawi får svensk läkare: ”Ska aldrig ta något utan att fråga honom”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi har klarat av antidopningsutbildningen. Nu närmar hon sig en landslagscomeback och har fått en svensk läkare som medicinsk rådgivare. ”Hon ska aldrig ta någonting utan att fråga honom”, säger förbundskapten Karin Torneklint till Expressen.

Nyligen stod det klart att 26-åringen genomgått den utbildning som förbundet krävt. Nu har hon också uppfyllt det andra villkoret för att få tävla för Sverige. Hon blev avstängd för att ha brukat den otillåtna substansen meldonium, innan hon till slut friades.

Aregawi har skaffat sig en medicinsk rådgivare som man litar på. Sverker Nilsson är ordförande i förbundets medicinska råd.

– Hon ska aldrig ta någonting utan att fråga honom om det är okej. Hon kommer aldrig mer att ta någonting, säger hon. Men du kan bli sjuk också, och så måste man vara säker på att den medicinen hon får i Etiopien är godkänd. Hon känner sig trygg med honom och så fort det händer någonting kan hon alltid rådfråga honom, säger Torneklint till tidningen.

Än är det dock en bit kvar till tävlingsformen.

– Hon mår fortfarande inte riktigt bra fysiskt, för hon har varit så pass nere. Hon har börjat träna lite grann, hon kör tre-fem dagar i veckan med sin sambo i Etiopien. Det kommer inte bli någon inomhussäsong, men hennes önskan och vilja är att kunna springa snabbt i sommar. Sen får vi se om hon hinner reparera. Det är en ganska sargad Abeba, måste jag säga. Jag hoppas verkligen att hon hittar sitt inre lugn och kommer i gång med träningen. Det är steg ett, säger Karin Torneklint till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.