Arkiv: Arrhenius under Sollentuna GP i fjol. Foto: Bildbyrån

Arrhenius med historiskt diskuskast

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Arrhenius slog till med ett diskuskast på 66,02 meter under tisdagen. Han är därmed tredje svensken som kastat över den gränsen på bara åtta dagar.

Den 33-årige Niklas Arrhenius, som är född i USA men tävlar för Sverige internationellt, fick på kastet hemma i Provo, Utah, i hård vind. Resultatet är hans bästa på fem år och endast två decimeter från hans personliga rekord på 66,22.

Arrhenius notering är anmärkningsvärd, då det är det tredje svenska kastet över 66 meter på bara åtta dagar. Den 11 juli klämde Axel Härstedt till med 66,03, vilket innebar att han tog sista OS-chansen. Och så sent som för två dagar sedan slog Daniel Ståhl till med 66,92, vilket var nytt personbästa för honom.

Endast sex svenskan över 66 meter

Ståhl och Härstedt kommer att få åka till Rio och representera Sverige i OS. Niklas Arrhenius är däremot inte uttagen då hans kast inte var inom kvalperioden till OS som löpte ut den 11 juli. Hans bästa kast innan det var 64,83, och kvalgränsen till OS var 65 meter.

Att tre svenskar når över 66 meter i diskus under samma år har aldrig hänt tidigare, och totalt har bara sex svenskar kastat över den gränsen genom alla tider.

Det svenska rekordet har alltjämt Ricky Bruch på 71,26, satt 1984.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.