Angelica Bengtsson. Foto: Bildbyrån

Bengtsson rev ut sig tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson gick in i Zürichs Diamond League-gala med siktet inställt på svenskt rekord. Men 22-åringen, som slutade fyra i stavfinalen i VM i Peking, hade ont i en tumme och rev ut sig redan på 4.47.

Angelica Bengtsson stördes av en tumskada inför VM men lyckades ändå göra en av sina absolut bästa tävlingar – hon slutade fyra på den nya svenska rekordhöjden 4.70.

Under kvällens Diamond league-gala tog tävlingen slut tidigare än väntat när tumskadan återigen gjorde sig påmind.

– Idag trodde jag inte att jag behövde de där värktabletterna men jag kom dit och hade väldigt ont i tummen. Jag kunde inte veta att jag hade ont i tummen förrän jag tog upp staven, sa Bengtsson till tv4 efter tävlingen och fortsatte:

– Jag tog en värktablett men den hann ju inte verka.

”Bra form”

Hon klarade sin ingångshöjd 4.32 i tredje försöket men lyckades inte ta sig över nästa höjd och kunde därmed inte rå på sitt nyligen satte svenska rekord.

– Jag kände mig bra i kroppen annars och i bra form så det är tråkigt. Men det gjorde ont.

Grekiskan Nikoleta Kyriakopoulou vann stavtävlingen på 4.77.

På 100 meter visade världsmästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce återigen klass. Efter en bra start kontrollerade jamaicanskan loppet och sprang i mål på tiden 10.93. Hon tar därmed hem Diamond Race.

Rutherford segrade

I herrarnas längdhopp ställdes britten Greg Rutherford, regerande världsmästare, europamästaren och olympisk mästare, mot världsmästaren i tresteg, amerikanen Christian Taylor. Det blev dock ingen match dem emellan. Istället var det amerikanen Marquis Dendy som pressade britten.

Båda hoppade 8.32 men Rutherford gick vinnande ur tävlingen i och med ett bättre andraresultat. Fyra hoppare var över 8.20.

Amerikanen LaShawn Merritt vann 400 meter på tiden 44.18 och tog därmed revansch på sydafrikanen Wayde van Niekerk, som vann VM-guldet på distansen. Världsmästaren Wayde van Nieker slutade trea på tiden 44.35.

Barshim tillbaka i toppen

Höjdhopparen Mutaz Essa Barshim från Qatar hade inget lyckat VM. Favoriten slutade snöplig fyra och missade därmed medalj. I Zürich var han tillbaka högst upp i resultatlistan igen. Han klarade 2.32 i första försöket och vann före ukrainaren Bohdan Bondarenko.

Damernas 3000 meter hade tre världsmästare på startlinjen. Kenyanskan Vivian Cheruiyot, som vann 10 000 meter i Peking, försvann tidigt från segerdiskussionen och det blev en uppgörelse mellan etiopiskorna Genzebe Dibaba, färsk världsmästare på 1 500 meter, och Almaz Ayana, 5 000 meter.

Ayana spräckte Dibabas dubbelgulddrömmar i VM och grillade landsmaninnan även i Zürich. Den här gången gjorde Dibaba ett försök med ett halvt varv kvar men Ayana svarade och vann på galarekordet 8.22,34, tolv hundradelar över hennes eget världsårsbästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.