Foto: Bildbyrån

Bergqvist: ”Helt rätt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Sanna Kallur är uttagen i den svenska OS-truppen.

Helt rätt beslut, enligt SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

”De hade nog fått utstå en hel del kritik om hon inte hade blivit uttagen”.

Sanna Kallur klarade aldrig SOK:s OS-kvalgräns på 12,80. Men efter att ha sprungit under IOK:s kvalgräns på 13,00 tre gånger i sina fyra lopp sedan comebacken, har SOK i dag valt att ta ut Kallur i den svenska OS-truppen.

”Helt rätt beslut”

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist gillar beslutet.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Jag tycker att det är helt rätt beslut. Ju fler lopp hon får desto snabbare kommer det att gå. Jag tror säkert att hon kommer att kunna pressa sig ner snabbare också så att hon kan närma sig SOK:s gräns innan OS. Det är jätteroligt, jag är så glad för Sannas skull. Hennes dröm kan nu bli verklighet på riktigt, att få tävla på OS.

Hur tror du att hon känner sig just nu?

– Hon är nog fantastiskt glad och lättad. Nu kan hon bara fokusera på OS och inte jaga tider hela tiden, hon kan hitta rytmen i löpningen.

”Hade fått utstå en del kritik om hon inte blivit uttagen...”

Hade det ens gått att säga nej med tanke på hur överväldigande stort stöd Kallur haft från folket?

– Hon blir uttagen på sina idrottsliga meriter men det är klart att de hade nog hade fått utstå en hel del kritik om hon inte hade blivit uttagen. Jag tycker att det här är en av de häftigaste comebackerna någonsin.  Att komma tillbaka från det skadeläget som hon haft i så många år är egentligen helt osannolikt, ändå gör hon det. Ingen har förtjänat det mer med tanke på all svett och alla tårar hon lagt ner. Jag är så glad att hon får den här chansen.

Hur tror du att hon mått under de här senaste veckorna?

– När man försöker komma tillbaka från skador tänker man hela tiden ”hur känns det nu”, ”hur kommer det att kännas i morgon”. Det är en oro hela tiden. Speciellt under ett mästerskap med flera maxlopp. Hon kände sig sliten efter försöken på EM men ändå lyckades hon genomföra ett bra lopp i semifinalen, även om det inte räckte till final.  Det är en otrolig lättnad att känna att kroppen håller. 

”Hon kommer får det väldigt tufft”

Vad tror du om hennes chanser i OS?

– Jag tror att hon kommer att få det väldigt tufft att ta sig till final. Men samtidigt upphör hon aldrig att överraska så att vem vet?. Det kanske kan räcka hela vägen till final. Men hon måste sänka sig rejält tidsmässigt som det är just nu. Till semifinal tar hon sig definitivt, men för att nå finalen måste hon ner mycket i tid. Samtidigt finns det ingen som har en så pass hård mental styrka som henna, frågan är bara hur snabbt det går att hitta tillbaka till den där rytmen i löpandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet