Kajsa Bergqvist håller ännu inomhusvärldsrekordet i höjdhopp på 2,08. Foto: Bildbyrån.

Bergqvist om Kallur: ”Man blir nästan tårögd”

Uppdaterad
Publicerad

Det var åtta år sedan hon senast tävlade i ett mästerskap. På EM i Amsterdam är Sanna Kallur tillbaka – en imponerande prestation, menar SVT Sports friidrottsexpert Kajsa Bergqvist. ”Jag vet inte någon friidrottare, eller idrottare överhuvudtaget, som skulle orka kämpa emot så många motgångar som hon har haft utan att ge upp”.

I sitt tredje lopp efter comebacken sprang Kallur i mål på 13,01. En tid som räckte till seger i heatet och en EM-semifinalplats.

”Man blir nästan tårögd”

– Det är så otroligt att hon överhuvudtaget står på startlinjen i landslagsdressen igen. Man blir nästan tårögd bara av det. Jag vet inte någon friidrottare, eller idrottare överhuvudtaget, som skulle orka kämpa emot så många motgångar som hon har haft utan att ge upp, säger Kajsa Bergqvist.

Friidrotts-EM

– Jag har tvivlat, även om jag har hoppats. Comeback-försök efter comeback-försök genom åren har ju ställts in och man har tänkt ”det här går väl inte”. Nu är hon där, tillbaka. Man får se att det går att kämpa sig tillbaka från motgångar och skador – hon visar att allt är möjligt.

”Det var mycket känslor idag”

Sportsligt då, vad tyckte du om hennes lopp?

– Jag upplevde det som att det var mycket känslor idag, det var väl inget klockrent lopp. Hon gick vidare och det är en stark prestation, men det finns mycket att jobba på. Det man har sett tidigare under året är att hon inte riktigt orkar distansen ut, den otroliga forceringen som hon hade förr om åren, den har hon inte riktigt nu.

– Det funkar bra till sex häckar, sedan blir det lite spänt. I det här loppet kändes det som att hon försökte lite för mycket och fick inte det där riktiga flytet i slutet på loppet. Sprintuthålligheten måste förbättras för att ska kunna gå ner på ännu bättre tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet