Bergqvist: ”Vissa har inte fått till formtoppen”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk friidrott fick bästa tänkbara avslutning på säsongen med en dubbelseger i Finnkampen. En positiv avslutning på en säsong som inte varit helt lyckad: ”Vissa har inte fått till formtoppen när det verkligen gäller”, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Det blev en svensk dubbelseger när Finnkampen summerades. Damerna vann med 16 poäng marginal samtidigt som herrar kunde vinna med 10 poäng. Ett skönt och positiv avstamp menar SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

– Det betyder mycket att det här är det sista som händer på året, och skönt att ha med sig in i den tuffa träningsperiod som väntar.

Finnkampen

Samtidigt som det fanns många individuella prestationer att lyfta fram ifrån helgen så ser Kajsa segrarna som en lagframgång.

– Lagframgången betyder mycket för svensk breddidrott. Susanna Kallur, Meraf Bahta och Lovisa Lindh ställer alla upp och dubblar och det är det som avgör.

– Sen är det många individuella prestationer som sätter punkt för det här Finnkampen.

Bara ett mästerskap nästa år

De individuella prestationer som stod ut var bland annat Daniel Ståhl som visade på nytt storform när han kastade 65,46. Även Kim Amb imponerade stort när han kastade 84,50 och gav Sverige första spjutseger sedan 1989 och Khaddi Sagnia hade två hopp över 6,70, varav det längsta mätte 6,74 i längdfinalen.

Samtidigt kommer de bra resultaten drygt två veckor för sent.

– Det är någonting i upplägget av säsongen som inte har funkat för en del. På något sätt känns det som om vissa inte fått till formtoppen när det verkligen gäller och där tror jag att man verkligen måste tänka till när man sätter sig ner och summerar säsongen.

– Nästa år är det bara ett mästerskap, VM i London, och då gäller det att verkligen få till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet