Foto: TT Nyhetsbyrån

Bolt kritisk till OS-uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att fem friidrottsgrenar kan strykas från OS-programmet i framtiden får världsstjärnan Usain Bolt att reagera starkt.

Förra veckan kom uppgifter från den australiska tidningen The Age att IOK planerar att stryka fem friidrottsgrenar från OS-programmet för att begränsa antalet aktiva i OS. Grenarna som ska ha diskuterats att plocka bort var 10 000 meter, 200 meter, 20 kilometer gång, kula och tresteg.

Sprinterstjärnan Usain Bolt är regerande olympisk mästare samt världsrekordhållare på 200 meter och i dag uttalade han sig om uppgifterna för första gången.

– Normalt sett ser jag mig inte som en kontroversiell person. Men jag tycker bara att det är dumt. Personligen tycker jag att friidrotten är höjdpunkten vid varje OS, utan tvekan, säger Bolt till Reuters.

Det var Brian Roe som sitter i IAAF:s (internationella friidrottförbundet) tekniska kommitté som kom med informationen som inte har bekräftats av IOK. Han menade att 200 meter var en av grenarna som låg sämst till om det skulle bli akutellt att välja bort grenar.

”Vore bara löjligt”

Den förre svenske höjdhoppsstjärnan Stefan Holm, som numera är ledamot i de aktivas råd i IOK, sade till SVT Sport att det här inte var något som diskuterats inom den olympiska kommittén.

Om uppgifterna stämmer tror inte Usain Bolt att det internationella friidrottsförbundet kommer att stå bakom det.

– Att ta bort friidrottsgrenar vore bara löjligt och jag kan inte tänka mig att IAAF skulle stödja det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.