Bolt om rekordskorna: ”Skrattretande”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av superskor har satt fart på rekordutvecklingen inom friidrotten. Usain Bolt gillar det inte.

– Det är både orättvist och skrattretande, säger han till Reuters.

Bolt befinner sig på Jamaica och för första gången sedan OS i Aten 2004 kommer inte segraren på 100 eller 200 meter att heta Usain Bolt.

– Det blir konstigt, har Bolt, som ska följa spelen från tv-soffan i Jamaica, tidigare sagt. Det är inte det enda som Bolt tycker är konstigt. I en ny intervju från en träningsanläggning i Jamaica kommenterar Bolt, iförd den jamaicanska landslagsdräkten, de ny superskorna med energiabsorberande sulor och kolfiberplattor som revolutionerat friidrotten och drivit på resultatutvecklingen.

Tokyo 2020

Usain Bolt är ganska modest och tror att han i alla fall skulle sprungit under 9,50 (hans världsrekord från 2009 lyder på 9,58) i de nya superskorna och han gillar inte utvecklingen.

”En regel är en regel”

– För mig är det konstigt att veta. Det är orättvist för alla idrottare eftersom jag vet att de (skofabrikanterna) tidigare försökte och folk (internationella friidrottsförbundet) sa ”nej vi kan inte ändra spikskorna.” Att veta att de faktiskt gör det är skrattretande, säger Bolt till Reuters efter att World Athletics nu ändrat sig.

Samtidigt inser han att bollen är i rullning och att det bara är att anpassa sig till utvecklingen.

– Jag kan inte göra något åt ​​det. En regel är en regel.

Det började på maraton där Eliud Kipchoge blev först under två timmar i maraton i ett tillrättalagt lopp i Wien 2019 och sedan har skoutvecklingen nått arenaidrotten. Båda världsrekorden på 400 meter häck, Karsten Warholm, och Sydney McLaughlin, har slagits under försommaren och 10000-metersrekordet för damer har slagits två gånger. Dessutom har Shelly-Ann Fraser-Pryce sprungit 100 meter på 10,63 vilket är näst snabbast i världshistorien efter Florence Griffith Joyners 10,49 från 1988.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet