Arkivbilder. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Casadeis efterlängtade comeback: ”Var otroligt rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Tre tuffa år är historia. Så är även kampen mot cancer och en avsliten hälsena. I helgen gjorde mångkamperskan Nadja Casadei sjukampscomeback på SM i Falun. ”Jag grät dagen innan och var otroligt rädd”, säger 33-åringen till SVT Sport.

Tre år sedan: Mångkamperskan Nadja Casadei var mitt i karriären. Då, under våren, slet hon av hälsenan. Och det skulle bli värre. Under hösten samma år fick hon veta att hon hade cancer. Sedan dess har en tre års lång kamp pågått för 33-åringen. Inte bara mot cancern, utan för att komma tillbaka till idrotten igen.

”Alla hejade – mina medtävlande också”

För två år sedan blev hon friskförklarad. Och i helgen gjorde hon en efterlängtad sjukampscomeback på SM i mångkamp i Falun.

– Det var jättefint. Speakern hälsade mig välkommen. Alla hejade – mina medtävlande också. De tyckte det var roligt att jag är tillbaka. Det kändes jättebra, säger hon till SVT Sport.

– Innan i karriären har jag alltid varit förberedd, alltid känt mig säker. Nu grät jag dagen innan och var otroligt rädd. Jag kände mig tuff på startlinjen, men innan var jag nervös som aldrig förr. Jag ville stoppa fingrarna i halsen. Men det lättade under dagen.

Casadei bytte klubb förra året, och fick Agne Bergvall som tränare. Bergvall tränade OS-guldmedaljören i mångkamp, Carolina Klüft, för flera år sedan. Han var viktig för henne den här helgen under comebacken.

– Han är så lugn. Man märker att han har jobbat på de stora mästerskapen. Han säger alltid de rätta sakerna. Det är en ära att jobba med honom.

”Vägen tillbaka är så lång”

Casadei berättar att det var mycket som inte stämde den första dagen, under de fyra första grenarna.

– Då var jag jättearg. Jag klarade inte av att prestera som jag gjort på träning. Just för att jag inte tävlat någonting. Jag klarade sju häckar, men sen var det stopp. I höjdhoppet har jag fått byta höjdben. Och jag vet att jag kan göra över 1.60, men så river jag ut mig på 1.51. Jag vet liksom inte var jag ska göra med kroppen, säger hon.

– I dag förstod jag att vägen tillbaka är så lång.

Nadja Casadei hade problem med ryggen, och kände även av hälsenan, vilket gjorde att hon inte slutförde tävlingen.

Men när SVT Sport talar med henne på söndagen är hon ändå nöjd.

– Jag hade jättemycket energi, och inga kramper som jag upplevt innan.

– Och jag är jättenöjd att jag klarade av fem grenar. Jag visste att jag inte skulle klara sju grenar. Det är en liten seger, men lite jobbigt också. Jag måste våga kliva av när jag har ont. Det har varit min svaghet innan. Jag känner mig alltid som en looser när jag avbryter, jag måste få bort det.

Satsar på femkamp i vinter

Närmast väntar nu hårdträning för Casadei, som vill fortsätta satsa på femkamp. Men först ska hon uppsöka naprapat för att fixa ryggen. I vinter hoppas hon få tävla en del, men det blir inga mästerskap förrän nästa sommar, tror hon.

– Jag vill börja tävla tidigt i vinter, det är på tävling jag kommer utvecklas. Jag vet att jag kommer bli bättre, så bra som jag vill att jag ska vara. Jag är hoppfull inför sommaren, för då kommer jag ha våren på mig att tävla och träna.

Hyllar segraren Salming

SM-segraren i sjukampen i Falun blev 18-åriga Bianca Salming på 5565 poäng. Hon var 11 år när Casadei satte sitt personbästa på 5906 poäng.

– Bianca imponerade. Hon hade ont i foten och fick byta hoppfot på längdhoppet, men körde på ändå. Härligt att det finns tjejer med sån attityd. Hon är verkligen talangfull, säger Casadei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.