Coleman kräver en ursäkt av USA:s antidopningsbyrå

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen friades Christian Coleman, världens snabbaste man på 100 meter i år, för brister i vistelserappporteringen. Nu kräver han en ursäkt av USA:s antidopningsmyndighet Usada.

– Det har skadat mitt rykte, säger han.

Coleman säger i en video på Youtube att han gått miste om intäkter på närmare 1,5 miljoner kronor för att han avstått tävlingar för att kämpa för sitt fall och bli rentvådd.

– Det går inte att sätta ett pris på det jag tagit itu med i det här fallet och det har skadat mitt rykte, säger Coleman.

Friidrotts-VM

Coleman pekar på att han har bra juridisk uppbackning och haft råd att föra processen.

– Men om du inte har de resurserna och är ett mindre känt namn så kan du bli överkörd av Usada.

Slutat med hälsokost

På Instagram skriver Coleman att han är den störste förkämpen för en ren idrott och att han slutat med hälsokost och proteinpulver för att hålla sig på den säkra sidan.

– Jag har aldrig åkt fast i ett dopningstest och kommer aldrig att göra det, skriver Coleman.

En teknikalitet gjorde att Coleman inte åkte fast för tre prickar i sin vistelserapportering, något som Meraf Bahta stängdes av i ett år för. Han hade missar i vistelserrapporteringen 6 juni 2018, 16 januari 2019 och 26 april 2019.

Klarade sig med en minuts marginal

Dopningskontrollanten kom till Colemans hem klockan 07.55 den 6 juni 2018. Kontrollanten väntade dock med att ringa på till klockan 08.01. Enligt protokollet skulle kontrollanten ringt på mellan 07.00 och 08.00 och den försenade minuten gjorde att händelsen rapporterades som ett ”filing failure”.

Därför daterades den pricken till den 1 april, som var den första dagen i den testperioden. Det gjorde att Coleman, som inte var hemma när kontrollanten ringde på, inte hade tre prickar under en ettårsperiod utan bara två vilket friade honom.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i RF:s Dopningskommission, är mycket kritisk till dribblandet kring Coleman:

– Coleman har säkert rätt i sin lagtolkning. Men det rör sig alltså om en minut fram och tillbaka om man ska kunna använda den här regeln eller inte, och det är långt ifrån vistelserapporteringens mening och tanke bakom det hela. Så juridiskt är det rätt, men tankemässigt är det alldeles åt pepparn, säger Andrén Sandberg till Radiosporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet