Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Daniel Ståhl tog Sveriges första seger på lag-EM

Uppdaterad
Publicerad

67,25 kastade svenska diskusprofilen Daniel Ståhl i första kastet på lag-EM – vilket räckte till seger.

Efter det blev det fem kryss i protokollet, men hans sjätte och sista landade runt 70-metersstrecket.

– Jag gav allt i sista och det var ett onödigt tramp. Men jag säkrade segern och det är viktiga poäng för Sverige, säger Ståhl.

Ståhls konkurrent Kristjan Ceh tävlade i lag-EM för sitt Slovenien i andradivisionen. Ceh kastade 69,94 – rekordnotering i lag-EM.

Det kunde inte Ståhl rå på under lördagen men väl en seger i tävlingen och därmed Sveriges första sådana under lag-EM.

– Jag kör bara mitt eget race och har det skoj. Det är otroligt kul och viktigt för sporten att så många kastar långt nu, säger Ståhl om den nyfunna konkurrensen.

Hittat formen med nya tränaren

Ståhl bytte under året tränare från Vesteinn Hafsteinsson till Staffan Jönsson. Senaste tiden har Ståhl visat gryende form och kastat över 70 meter vid flera tillfällen. Svenskens sista kast landade även det runt 70-metersstrecket men han lyckades inte stå kvar i ringen och gjorde ett övertramp som ogiltigförklarade kastet.

– Det jag och Staffan Jönsson gör det funkar. Vi bara kör, öser på och jag håller mig skadefri. Jag ska bara ösa på nu resten av sommaren, säger Ståhl.

– Även om det är många kryss i protokollet är 67 meter en nivå han inte nådde flera gånger under förra säsongen, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Bakom svensken slutade Henrik Janssen på 64,09, Tyskland, tvåa och Robert Urbanek, Polen, trea på 61,97.

Inför söndagens avslutande dag ligger Sverige tia i lagtävlingen med 187 poäng. Italien leder på 293 poäng. SVT sänder från 15.25 på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.