Ewerlöf kämpar på upploppet i årets Lidingölopp. Foto: Bildbyrån.

Ewerlöf om lyckade comebacken: ”Var inte säker på att jag skulle kunna springa igen”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Ewerlöf gjorde en sensationell comeback med att bli trea på Lidingöloppets 30 km i helgen. Hon var mindre än två minuter efter segrande Annelie Johansson som var bästa svenska i VM-maran för en månad sedan. Samtidigt är hon oroad över återväxten i svensk damlöpning.

– Tränar de rätt? frågar hon sig.

– Ja, det gick förvånansvärt bra. Jag var inte ens säker på att jag skulle kunna springa igen, säger Ewerlöf, 43, till SVT Sport om comebacken efter fem års skadeproblem med operationer och rehab.

Men Ewerlöf utesluter att trappa upp elitsatsningen och har inga planer på landslaget trots att hennes resultat skulle göra henne aktuell.

Väl medveten om de problem hon dragits med har Ewerlöf anpassat träningen efter omständigheterna. Ewerlöf löptränar fyra dagar i veckan och får ihop runt sex mil på det, samtidigt som hon kompletterar med cykling och simning. Målet är att få ut mesta möjliga av träningen med små medel och det viktigaste av allt; att hålla sig frisk och skadefri. Hon har varit rädd att träna för mycket och vill inte gå sönder igen.

Resultatet i Lidingöloppet skapades på sex månaders träning.

Sprang hem en EM-medalj 1998

Ewerlöf hade sina glansdagar i slutet av 1990-talet med EM-silvret på 800 m i Budapest 1998 som höjdpunkt. Efter banlöpningskarriären blev det längre lopp med flera maraton innan skadeproblemen började 2010. I helgen gjorde hon comeback med lyckat utfall. Även om hon njuter av känslan av att kunna springa riktigt fort med en kropp som känns lätt och fin håller hon i handbromsen.

– Tiden med elitsatsning är förbi. Jag vill ha kul och leva ett normalt liv och förändrar inget. Jag har lagt av på elitnivå. Det är så mycket som måste till för att nå det där lilla sista, slår hon fast.

Vill inte bli bland de sista i ett stort mästerskap

Med tanke på hur bra Ewerlöf sprang i Lidingöloppet finns en landslagsplats inom räckhåll bara med den nivå hon håller för tillfället.

– Visst skulle jag jag kanske lyckas kvalificera mig för ett mästerskap i maraton och bli bland de sista där. Det är vad det handlar om för mig. Vad det gäller landskamper så vill jag vara bäst och inte bara vara med. Jag känner att den tiden är förbi, funderar Ewerlöf.

Oroar sig för återväxten inom svensk långdistanslöpning

Men trots att långloppen på kvinnosidan drar tusentals deltagare så verkar återväxten svag.

– Bredden är bred men toppen har inte blivit bättre, vilket är oroväckande. Tränar de rätt? kan man fråga sig för talanger finns ju inom friidrotten. Sedan ska man också komma ihåg att löpning är en obekväm tuff gren, vilket kan göra det negativt i rekryteringen. Det kanske inte är så många som vill lägga ner den tiden?

”Vore spännande att få träna talanger på väg upp”

Ewerlöf jobbar som personlig tränare åt löpare på motionsnivå.

– Ja, det är så man kan få ett tränarjobb att gå runt. Jag ser absolut ingen omöjlighet i att bli tränare bara man kan klara sig på det. Det är ju ideellt tankesätt som gäller kring den biten, men visst vore det spännande att få träna talanger på väg uppåt, säger Ewerlöf.

Nästa år siktar Ewerlöf på att förbättra tiden i Lidingöloppet. Årets tid var 2.00.09.

– Då ska jag en bit under två timmar. jag kommer ihåg att när jag vann Lidingöloppet 2009 på 1.57 (1.57.46) fick jag på ett så bra lopp att jag trodde att jag aldrig skulle kunna slå den tiden, säger Ewerlöf och utmanar den tiden mentalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.