”Det är svårt att förstå att det gått så bra på så kort tid”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hade hon aldrig tävlat i 400 meter häck, nu har 20-åriga Elise Malmberg kvalat till friidrotts-VM i grenen.

– Innan ett lopp går jag igenom det tusen gånger i huvudet. Jag ser hur jag ligger bakom inför sista häcken, och tar det efter där in till mål. Sedan är det bara att spela upp filmen på riktigt, säger Elise Malmberg.

Tre tävlingar i år, tre personbästa, en guldmedalj och en VM-biljett. Supertalangen Elise Malmberg har gått från klarhet till klarhet sedan hon för knappt två år sedan tävlande för första gången på 400 meter häck.

Friidrott säsong 2015

– Det är fortfarande jättesvårt att förstå vad som har hänt, för ett år sedan hade jag bara sprungit ett eller två lopp i mitt liv. Jag hade verkligen inga tankar på att bli 400-meterslöpare, jag hade inga märkvärdiga tider, men nu har jag gått ner fem sekunder. Det är svårt att förstå att det gått så bra på så kort tid, säger Elise Malmberg.

Mycket tack vare hennes fantastiska spurt har hon nu Sveriges första guld på U23-EM med tiden 55,88 – den fjärde bästa tiden någonsin av en svensk dam som även innebär att hon har kvalat till friidrotts-VM i Peking i slutet av augusti.

Först längdhopp

SVT Sport träffade stjärnskottet hemma i Broby i Skåne, där hon som nioåring fick upp ögonen för friidrott, men först var det längdhopp och mångkamp som gällde.

Den bredd hon fick i träningen har omedvetet bidragit till en fin grund för framgångarna i 400 meter häck.

– Jag har väl egentligen tränat 400 meter häck i och med att jag har kört mångkamp, man tränar till 400 meter häck utan att tänka på det, säger Elise.

Det tog verklig fart efter JVM i somras då Elise kände sig slut i kroppen, men ville ändå delta i Finnkampen. Hon valde då 400 meter häck istället för längd och bjöd friidrottsvärlden på ett magiskt upplopp.

– Jag har fått mångsidig träning, hållt mig förhållandevis skadefri, därför kommer resultaten nu, jag har tränat bra under flera år och fått kontinuitet i det, säger Elise.

Idrott ska vara kul

Stundande VM i Peking får ta mycket fokus just nu, men 20-åringen tar framgångarna med ro och tänker inte låta VM-biljetten ändra hennes inställning ... att idrott ska vara kul.

– Jag är bara 20 år, det är inte nu man ska vara bäst, det är inte bra att köra en gren och satsa hundra på det, det är bra att ha lite olika och ta det som går bäst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet