Meldonium är troligen den substansen som Abeba Aregawi sägs ha tagit. Foto: Bildbyrån

Oenighet råder kring meldonium

Uppdaterad
Publicerad

Meldonium har snabbt blivit omtalat i sportvärlden efter flera dopningsavstängningar. Men vad är det och på vilket sätt är det prestationshöjande? SVT försöker reda ut begreppen.

Vad är meldonium?

Meldonium, som är det verksamma ämnet i medicinen Mildronate, är en substans som behandlar ischemi (otillräcklig blodförsörjning till kroppens vävnad).

– Det är i grunden en hjärtmedicin som påverkar energiomsättningen i kroppens celler, säger Sveriges Olympiska Kommittés chef för antidoping Bo Berglund.

På vilket sätt är det prestationshöjande?

– Misstanken är att man får lite effektivare förbränning och därigenom lite mer energi i systemet. Det innebär att du springer fortare och längre, och så vidare, säger Berglund.

Men det är just en misstanke och studier på friska människor saknas i ämnet.

– Det som är intressant för dig och mig är ”hur verkar detta på friska personer?” och ”hur pass bra är det?” och det har vi inte en aning om. Det finns inga studier på detta, säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Antidopningskommission, vilket också Berglund intygar.

Varför blir det dopningsklassat nu?

– Det är så att det har förekommit rykten om att i Östeuropa, framför allt Ryssland, så har man använt det här preparatet och efter mycket rykten kom det upp på Wadas så kallade monitoringlista, säger Andrén-Sandberg.

Och när Wada testade meldonium fann man att 182 av 8 320 idrottare – 2,2 procent – hade meldonium i blodet.

– Det visade sig i Kölnlaboratoriet, som kanske är det finaste Wada-laboratoriet som vi har, säger Andrén-Sandberg.

Därefter undersökte Wada de tre kriterierna, varav två måste uppfyllas, för att en substans ska bli dopningsklassad. Kriterierna är:

– Prestationshöjande, skadligt för idrottarens hälsa och skadligt för idrotten, säger Sandberg som har svårt att placera in meldonium där:

– Det är inte rimligt att det kanske är bra för idrottaren, men vi har inga rapporter om biverkningar om det. Att det är prestationshöjande, det vet vi inte heller. Om det är skadligt för idrotten – ja, det tycker jag kanske att det är om man tar en massa piller.

Men Berglund är av en annan uppfattning.

– Det räcker med att det är en misstanke om prestationshöjande effekt. Det är själva klon. Skulle man vänta på alla studier som skulle göras på anabola steroider så hade man ändå inte hunnit med alla idrotter i dag. Det här är det enda realistiska sättet man kan jobba på när det gäller antidopningsarbetet på internationell nivå.

Därför har meldonium inte klassats som dopning fram till 1 januari 2016 – men från och med det datumet är det dopningsklassat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.