SVT Sports krönikör Jonas Karlsson. Foto: Bildarkiv

”Det kommer mer, var så säker”

Uppdaterad
Publicerad

En rapport från antidopningsorganisationen Wada identifierar systematiska fel inom IAAF och Ryssland. Men det här är bara början, menar SVT Sports krönikör Jonas Karlsson. ”Det kommer mer, var så säker”, säger han.

Under måndagen publicerade Wada, World Anti-Doping Agency, en rapport som ”identifierade systematiska fel inom IAAF och Ryssland”. I rapporten framkommer även misstankar om utpressning, mörkläggning och mutor.

– Det är en käftsmäll mot en idrott som redan har lågt förtroende, det är kanske den allvarligaste skandalen någonsin. Alla instanser som ska ha en hög trovärdighet är inblandade, säger SVT Sports krönikör Jonas Karlsson.

Han tror däremot inte att vi har sett det sista, utan att det här bara är början på något mycket större.

– Vi kommer att få se fler skandaler längre fram. Diack har suttit i 16 år och det finns fler delar som inte har redovisats än eftersom de är föremål för pågående polisutredning. Och det finns fler länder. Kommande skandaler kanske inte når den här magnituden, men det kommer mer, var så säker, säger han.

”Måste rensa ut i leden”

Wada vill att IAAF stänger av Ryssland från allt tävlande och vill inte se några ryska friidrottare i OS i Rio nästa år.

– Wada beslutar inte om detta, men klart är att vill man stänga av ryska förbundet så finns det en god grund för göra det. Regelmässigt är det möjligt eftersom de har brutit mot reglerna. Min gissning är dock att förbundet stängs av symboliskt men ändå kommer att få delta vid OS, men det är som sagt en gissning.

– Det finns ju såklart ryska friidrotatre som är rena också. Historiskt sett vet vi att det är svårt att dela ut stränga straff till ertappade fuskare, eftersom det inte är givet att avstängningarna håller civilrättsligt. Att då hindra ej ertappade från att utöva sitt yrke ... det kan finnas ett problem med den typen av kollektiv bestraffing som jag tror man oroar sig för. 

Varför krävs den här rapporten för att detta ska komma till ytan?

– Visst är det så att det ju borde vara IAAF som tar tag i den grova problematiken i det nationella friidrottsföbundet. Men man har varit så insyltad att det helt enkelt var tvunget att komma en instans utifrån för att bena i trådarna.

Vad vill du se att man gör inom rysk friidrott?

– Man måste rensa ut i leden, få bort alla som suttit för länge och alla tränare som under decennier haft upprepade aktiva som åkt fast för dopning. Tar man inte tag i kärnan till problematiken så kommer kulturen och strukturen att sitta kvar i rysk friidrott och då kommer nya skandaler att uppstå. Vi har sett det i längdåkningen under många år, hur Ryssland undlåtit att ta bort tränarna till dopade åkare. Att stänga av enskilda aktiva har liten verkan när kulturen förblir densamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.