Marockanska huvudstaden Rabat ersätter New York som värdstad för Diamond League. Foto: BILDBYRÅN

Diamond League till Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Internationella friidrottsförbundet IAAF har beslutat att friidrottstävlingen Diamond League ska expanderas till en fjärde kontinent. Marockos huvudstad Rabat kommer redan under den här säsongen att stå som arrangörer för Diamond League istället för New York, det meddelar IAAF på sin sajt. ”Vi är väldigt glada att kunna ta vår främsta friidrottsserie till en ny kontinent”, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe på förbundets hemsida.

Det var i gårdagens möte i Zürich som Dimond League-församlingen beslutade att inkludera Rabat som ny värdstad för den internationella endagstävlingen i fridrott. Tävlingen Meeting Internationel Mohammed VI, kommer att ersätta Diamond league tävlingen som de senaste fem säsongerna arrangerats i New York.

Diamond League som lanserades i mars 2009 är en tävling med världens bästa atleter på omkring 32 olika friidrottsgrenar. Det har under sina fem första tävlingssäsonger arrangerats av städer på tre olika kontinenter – Asien, Europa och Nordamerika. Nu tillkommer alltså också Afrika som kontinent.

”Rabat och marockanska friidrottförbundet ansökte om att bli värdstad för Diamond League för första gången 2014. Man har sedan dess genomgått en rad olika utvärderingar för att bekräfta att organisationen och dess arenor var av tillräckligt hög standard”, skriver internationella friidrottsförbundet på sin sajt.

Tävlingen i Rabat kommer hållas redan den 22 maj i år, knappt en månad innan Diamond League kommer till Sverige och Stockholm.

2016 IAAF Diamond League kalender

6 maj – Doha, Quatar

14 maj – Shanghai, Kina

22 maj – Rabat, Marocko

28 maj – Eugene, USA

2 juni – Rom, Italien

5 juni – Birmingham, Storbritannien

9 juni – Oslo, Norge

16 juni – Stockholm, Sverige

15 juli – Monaco, Monaco

22-23 juli – London, Storbritannien

25 augusti – Lausanne, Schweiz

27 augusti – Paris, Frankrike

1 september– Zurich, Schweiz

9 september – Brussels, Belgien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.