Foto: TT Nyhetsbyrån

Dibaba siktar på världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

I vintras chockade Genzebe Dibaba den svenska rivalen Abeba Aregawi med att slå världsrekordet på 1 500 m inomhus. I kväll ger sig den 23-åriga etiopiskan ut på ny rekordjakt på den sällan löpta distansen 2 000 m i Ostrava.

– Jag ska försöka slå världsrekordet och kommer bra förberedd, säger Dibaba om Sonia O'Sullivans 5.25,36 från 1994.

Även på 1 000 m, då i herrklassen, kommer det att göras ett rekordförsök. Mohammed Aman, regerande utomhus- och inomhusvärldsmästare på 800 m, är i bra form men får ändå svårt att göra något åt Noah Ngenys 2.11,96 från 1999.

Galan håller Diamond League-klass med Justin Gatlin som vill göra något på 9,7-intervallet på 100 m, stavhopparen Renaud Lavillenie, 400 m-löparen LaShawn Merritt och Allyson Felix som hoppas på säsongsbästa på 200 meter.

I sista stund blev även en jetlaggad Bohdan Bondarenko klar i höjdhoppet.  Han vann i New York  så sent som i lördags på 2,42, vilket är tangerat Europarekord med Patrik Sjöberg. Han har även hunnit med att vara hemma i Charkiv före tävlingen i Tjeckien.

Banrekordet är på 2,32 men arrangörerna vill gärna se försök på 2,40 och mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.