Dibaba tog hem första etiopiska maratonguldet på damsidan

Dibaba tog historiskt maratonguld

Uppdaterad
Publicerad

Mare Dibaba spurtade ner kenyanskan Kiprop på upploppet i en högdramatisk avslutning i damernas maratonlopp. Hon tog därmed Etiopiens första VM-guld i maraton på damsidan någonsin.

Två kenyanskor, en etiopiska och en bahrainska utgjorde den ledande klungan in mot stadion. Världsettan Mare Dibaba, som gjort 2.19.52 i år, var först in i stadion och endast kenyanskan Helah Kiprop orkade hänga med henne in på upploppet. Men väl där blev Dibaba för stark och tog hem guldet på 2.27.35. Kiprop tog silver.

Japan med i matchen länge

I mer än tre mil var de tre japanska löparna framme och drog i klungan, men med en mil kvar drog sex löpare ifrån – tre från Kenya, två från Etiopien och en från Bahrain. Den tvåfaldiga världsmästaren Kiplagat kunde bli historisk om hon hade tagit guld. Ingen har tidigare tagit tre VM-guld i maraton. Kiplagat var passiv genom en stor del av loppet men började mer och mer ses som favorit till guldet, med sin vassa avslutning.

Friidrotts-VM

Men strax innan 40 km-gränsen släppte hon klungan, precis som olympiska mästaren från London, etiopiskan Tigist Tuffa, hade gjort lite tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet