Foto: TT

Dopad norska riskerar fyra år för meldonium

Uppdaterad
Publicerad

Trots frågetecknen kring meldonium yrkar Antidoping Norge på fyra års avstängning för tyngdlyftaren Ruth Kasirye. Vad som sker i svenska Abeba Aregawis fall är fortfarande oklart.

Wada kom för en dryg vecka sedan med nya direktiv kring meldonium. Om det positiva dopningsprovet innehåller mindre än ett mikrogram av preparatet och har tagits före 1 mars går det att frias trots att substansen är förbjuden.

Anledningen är oklarheterna kring hur lång tid det tar för meldonium att lämna kroppen. De gör det svårt att veta om en idrottare verkligen har tagit preparatet efter 1 januari då det förbjöds.

Maxstraff

Eftersom ingen hittills har dömts för meldonium är det osäkert hur stränga straffen kommer att bli.

Men den norska oberoende antidopningsbyrån Antidoping Norge har nu bestämt sig för att yrka på maxstraffet fyra år i Kasiryes fall.

– På grund av bevisen i saken är vi säkra på att hon har använt meldonium efter att det förbjöds, men vi vill inte gå närmare in på det, säger Antidoping Norges Nils Kiär till NRK.

Aregawibeslut dröjer

Svenska antidopingkommissionen på Riksidrottsförbundet har ännu inte kommit med ett beslut i Abeba Aregawis fall. De har vänt sig till Wada för att få vägledning i frågan om hur snabbt preparatet fösvinner från kroppen. Aregawi har, liksom över hundra andra idrottare, också tetsat positivt för preparatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.