Björn Eriksson vill ha svar från Sebastian Coe. Foto: TT/Montage: SVT

Göteborg fick inte VM – mejl pekar ut Coe

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg fick aldrig chansen att ansöka om friidrotts-VM 2021. Ett mejl som BBC har kommit över antyder att den nyvalda IAAF-ordföranden Sebastian Coe lobbade för konkurrenten Eugene på uppdrag av Nike. ”Det ser inte alls bra ut”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson. Men det svenska förbundet har inga planer på att gå vidare i ärendet.

Sebastian Coe har redan tidigare kritiserats för att han är en avlönad ambassadör för Nike samtidigt som han är nyvald ordförande för Internationella friidrottsförbundet, IAAF. En intressekonflikt som han själv har sagt är oproblematisk.

– Risken är att du beskylls för saker du de facto inte har gjort. Se till att du är lika ren som Caesars hustru en gång i tiden tvingades vara i Romarriket, sade RF:s ordförande och den förre ordföranden i det svenska friidrottsförbundet Björn Eriksson nyligen till SVT Sport i en uppmaning till Coe.

”Jag pratade med Seb i morse”

Eriksson har också varit mycket kritisk till IAAF:s och den korruptionsanklagade förre ordföranden Lamine Diacks beslut i april i år att tilldela Eugene i USA VM 2021 direkt och utan en kandidatprocess, trots att Göteborg ville ansöka om att arrangera mästerskapet.

Nu har BBC kommit över mejl som antyder att Sebastian Coe, som då var vice ordförande i IAAF, ska ha lobbat för Eugene å Nikes vägnar. Nike bildades i Eugene och företaget är starkt rotat i staden.

Det interna Nikemejlet skickades av Craig Masback, affärschef på företaget.

”Jag pratade med Seb i morse. Vi täckte flera ämnen men jag frågade specifikt om 2021. Han gjorde sitt stöd för 2021 i Eugene tydligt men gjorde lika tydligt att han hade kontaktat Diack specifikt i det här ämnet och fått ett tydligt uttalande från Diack att 'Jag kommer inte att agera före mötet i april (i Peking) för att välja en värdstad 2021.’”

Sverige går inte vidare

Väl på mötet tilldelades Eugene mästerskapet, och Göteborg fick aldrig chansen att ansöka.

Det svenska friidrottsförbundet har varit starkt kritiskt till beslutet att inte låta kandidater formellt ansöka, men kommer inte att ta ärendet vidare som det ser ut.

– Det finns inga sådana planer. Vi gjorde väldigt tydligt på kongressen vad vi anser om processen. Något annat beslut finns inte just nu i alla fall, säger ordföranden Toralf Nilsson till SVT Sport.

Sverige var ett av de länder som röstade på Coe som ny ordförande på kongressen i augusti.

Borde man ha varit mer insatt i Sebastian Coe när man röstade?

– Jag tycker att vi hade en väldigt transparent process inför valet där vi fick fick möjlighet att träffa båda kandidaterna och fråga ut dem. Så det finns ingenting att anmärka på den processen, säger Nilsson.

”Det ser inte alls bra ut”

BBC skriver att andra mejl visar att Vin Lananna, chef för Eugenes VM-ansökan, besökte Diack minst en gång efter att mejlet ovan skrevs.

Flera ledamöter i IAAF:s styrelse säger till BBC att Diack gjorde klart för dem att han ville att Eugene skulle få VM och att han ville att de skulle rösta därefter.

Efter att ha sett mejlen vill Björn Eriksson, som menar att han hade fått garantier av både Diack och Coe att Göteborg skulle få chansen att ansöka, ha förklaringar från Coe.

– Det ser inte bra ut. Det ser inte alls bra ut. Jag skulle väldigt gärna höra en förklaring till det här. Jag har inte sett det förut. Jag skulle väldigt gärna vilja höra hur det här kan förklaras. Det är en väldigt bra fråga till Sebastian Coe. Vad är det här?, säger Eriksson.

Coe nekar till att hans jobb för Nike innebär en intressekonflikt.

– Nej, jag lobbade inte mot någon för Eugenes ansökan. Efter att de förlorade mästerskapen 2019 knappt uppmanade jag dem att söka igen eftersom de hade en stark kandidatur, säger han.

Coe försvarar sig

På frågan om det stämmer att han garanterade det svenska förbundet att VM 2021 skulle utses i en kandidatprocess och hur han i så fall förklarar vad som sedan hände, säger Coe:

– Det skulle jag ha gjort eftersom det var min åsikt ända fram till mötet i Peking då ordförande Diack sade till rådet på 25 personer att det fanns politiska och ekonomiska överväganden angående hur finansieringen löstes för Eugene som kanske inte skulle komma tillbaka igen och vi borde ge 2021 till Eugene.

Läs alla Coes svar i BBC:s artikel.

Lamine Diack utreds av fransk polis för korruption och misstänks för att ha tagit mutor för att mörka dopningsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.