10 000 m-finalen vid OS i München 1972. Dave Bedford drar före Miruts Yifter, slutlige vinnaren Lasse Virén, Mariano Haro Cisneros och Emiel Puttemans. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Etiopisk löparlegendar avliden

Uppdaterad
Publicerad

En av de mest legendariska etiopiska löparna, Miruts Yifter, har avlidit i en ålder av 72 eller 78 år, skriver AP.

Höjdpunkten var de dubbla OS-gulden på 5 000 och 10 000 meter i Moskva 1980.

– Miruts har betytt allt för min löparkarriär. När jag börjde springa ville jag bli som honom, säger Haile Gebrselassie, tiofaldig OS- och världsmästare, som lyssnade på Yifters framgångar som sjuåring på radio 1980.

Yifter hade en patenterad spurt med 300 meter kvar. Bidragande till hans mystik är att det är oklart om han föddes 1938 eller 1944.

Kan bli stor uppslutning på begravningen

Han bodde i Kanada sedan år 2000 men ska begravas i Addis Abeba. Yifter tog OS-brons på 10 000 m i München 1972 men missade 5 000 m på grund av att han kom för sent till starten. Vid hemkomsten till Etiopien fängslades Yifter som fick dålig uppskattning i hemlandet.

Familjen vädjar till det etiopiska folket att Yifter ska få en hjältes avsked i samband med begravningen nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.