Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gudaf Tsegay överraskade med att utmana världsrekordet på 1 500 meter. Foto: Tingshu Wang / BILDBYRÅN

Etiopiskan Gudaf Tsegay nära världsrekordet på 1 500 meter: ”En överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Gudaf Tsegay vann 1 500 meter i Diamond League-galan i Xiamen på 3.50,30. Det är tredje bästa tid någonsin på distansen.

– Tiden var en överraskning för mig, säger Tsegay i SVT:s sändning.

Ut på det sista varvet hade hon sällskap av den etiopiska landsmaninnan Birke Haylom men fick snabbt en lucka och sedan var det Tsegay mot klockan.

Hon var några meter för sent ute för att slå världsrekordet som Faith Kipyegon har på 3.49,11 från förra året. Det blev inte ens etiopiskt rekord för Tsegay eftersom Genzebe Dibaba är tvåa genom tiderna på 3.50,07.

– Jag är så lycklig. Att göra det här i första tävlingen 2024 men jag visste att jag var i bra form. Tävling är den lätta delen. På träning, som är mycket tufffare, kan jag springa 1 500 meter fem, sex gånger, säger Tsegay, som varit bättre på längre distanser och tog VM-guld på 10 000 meter i Budapest i somras.

”Var kom det därifrån”

Hon jublade och skrek efter att tiden gått upp för henne. Och kunde fira med åtta landsmaninnor som deltog i loppet.

– Var kom det därifrån? frågar SVT:s kommentator Niklas Nordh experten Alhaji Jeng.

– Hon förbättrar sitt personliga rekord med 2,5 sekunder. Vilket sensationellt lopp hon gör. Det kommer nog att bli en kamp som heter duga mot ”omöjliga” Faith Kipyegon i sommar, svarar Jeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.