Maria Larsson och Malin Ewerlöf. Foto: SVT

Ewerlöf åter på pallen på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Malin Ewerlöf, 44 år, är fortfarande en av Sveriges bästa terränglöpare. Hon vann Lidingöloppet redan för 20 år sedan, 1996. I dag blev hon tvåa efter Maria Larsson, Örgryte IS.

Larsson hade segertiden 1:56.54 och för henne var Lidingöloppet det stora testet efter en stressfraktur hon ådrog sig i januari 2015.

– Jag har varit skadad länge och suttit i en källare och cyklat, timme ut och timme in. Så det var väldigt mycket känslor på upploppet och glädjetårar. Det gäller att inte ge upp och jag är så glad över att jag inte gjorde det, säger Maria Larsson till SVT Sport.

Ewerlöf var knappt två minuter långsammare och klarade den egna målsättningen, att springa under två timmar.

– Har varit under två timmar en gång och det var för sju år sedan. Nu hade jag gett mig tusan på att försöka igen och jag fick slita sista milen men jag lyckades, säger Malin Ewerlöf.

Anna Mårsell knep tredjeplatsen.

Musse fyra i herrloppet

I herrloppet blev trefaldige vinnare Mustafa Mohamed fyra på 1:39.58.

– Jag ville vinna, klart jag höll ihop hysat men om jag blir tvåa eller fyra spelar ingen roll. Jag gick för segern och i dag höll det inte, säger han.

David Nilsson knep tredjeplaten före etiopiern Desta Kibrom och vinnaren Japhet Kipkorir, Kenya. Det var Kipkorirs tredje seger i loppet.

Men 35-åringen fick slita för vinsten. Desta Kibrom utmanade stjärnan, men fick ge sig på upploppet.

Kipkorir sprang de tre milen på 1.37.52, Kibrom var till slut en ynka sekund långsammare.

Nilsson var 53 sekunder bakom Kipkorir.

– Jag hade lite muskulära problem på slutmilen, annars hade jag kunnat pressat lite hårdare. Men 53 sekunder är en del och så mycket hade jag inte kunnat plocka in. Jag är väldigt nöjd med 1.38, säger Nilsson. 

Fakta: Senaste årens vinnare i Lidingöloppet

2016: Maria Larsson, Sverige/Japhet Kipkorir, Kenya.

2015: Annelie Johansson, Sverige/William Morwabe, Kenya.

2014: Annelie Johansson/Lewis Korir, Kenya.

2013: Therese Olin, Sverige/Lewis Korir.

2012: Sandra Eriksson, Finland/Lewis Korir.

2011: Charlotte Karlsson, Sverige/Lewis Korir.

2010: Ulrika Flodin, Sverige/Japhet Kipkorir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.