Regerande mästaren Meraf Bahta vill försvara sitt EM-guld i Amsterdam. Foto: BILDBYRÅN

Stor svensk finaldag i EM i Amsterdam

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en fullspäckad lördag för svensk del när flera finaler avgörs i friidrotts-EM. Största svenska medaljhoppet är Meraf Bahta som har chansen att försvara sitt EM-guld från Zürich för två år sedan. ”Jag ska inte förlora guldet”, säger Bahta till SVT Sport inför dagens lopp.

Meraf Bahta som alltså är regerande europeisk mästare på distansen 5000 meter, har under lördagen chansen att försvara den två år gamla titeln.

Hennes största konkurrent är 19-åriga Yasemin Can från Turkiet.

Friidrotts-EM

– Jag vill bara hänga på i början. Sen får jag se hur det går med farten. Men om hon (Can) springer fort i början får jag se till att hänga på, säger Meraf Bahta inför finalloppet.

Dubbelt svenskt i stavhoppsfinalen

Angelica Bengtsson var illa ute under stavkvalet i torsdags. Efter två rivningar löste hon till slut ingångshöjden på 4,20 i sista hoppet. Sedan flög hon högt över 4,35 precis som Michaela Meijer. Stavduon tog sig sedan vidare till final efter att på andra försöket klarat 4,45.

Andra stora medaljhopp för svensk del är framför allt diskuskastaren Daniel Ståhl som i torsdags tog sig vidare till finalen efter ett superkast som räddade kvar honom i mästerskapet. Det innebär att ståhl är vidare till karriärens första EM-final i diskus.

Det var i det tredje och sista kastet som det svenska diskushoppet slog till med ett kast, långt över kvalgränsen på 64 meter. 65,78 var ett jättekast som också noterades som ett av hans livs bästa kast så här långt.

Sent under lördagen springer svenska löperskan Lovisa Lindh finalen på 800 meter. Lindh som jagar en OS-biljett spurta in sig på en tredjeplats i semifinalen med tiden 2.00.66, 15 hundradelar från hennes nysatta personliga rekord.

Här har du alla sändningstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet