Andreas Almgren deppar under VM i Peking i augusti. Foto: BILDBYRÅN

Almgren sjuk – blir inget rekordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att han skulle utmana Dan Waerns 56 år gamla rekord på 1000 meter.

Men VM-löparen Andreas Almgren, 20, har insjuknat och kommer inte till start i Göteborg GP.

”Man kan väl ta all skit på en gång så slipper man det förhoppningsvis nästa år”, säger han.

Det är det äldsta svenska rekordet inom friidrotten. Dan Waerns 2.17,8 på 1000 meter på Tingvalla IP i Karlstad 1959, som då också var världsrekord.

Försöken att slå rekordet genom åren har varit många, antalet som har kommit riktigt nära betydligt färre.

Tanken var att Turebergs Andreas Almgren skulle utmana om rekordet på Göteborg GP i dag. Så blir alltså inte fallet.

– När man vaknar med feber dagen innan ett race. Inget Göteborg GP för mig tyvärr, skriver Almgren på Twitter, och fortsätter:

– En skada och två sjukdomar den här säsongen. Har inte gått min väg och känns som om jag inte riktigt har kunnat göra mig själv rättvisa. Bara att försöka avsluta säsongen med stil på Finnkampen, säger han.

Belönas med 100 000 kronor

Om någon lyckas slå Waerns rekord i dag belönas den personen med 100 000 kronor i prispengar. Hoppet nu står framför allt till 19-årige junioren Kalle Berglund från Spårvägen. Han är tvåa i Sverige på 800 meter i år med 1.46,85 och satte nyligen svenskt juniorrekord på 1500 meter med 3.41,92.

SVT:s Jacob Hård ser fram emot loppet.

– Jag har sett ett antal rekordförsök genom åren – alla har misslyckats. Det är otroligt att Dan Waerns rekord har stått sig så länge. Flera svenska

Göteborgs Grand Prix sänds i SVT Play 15.00–17.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.