Fougberg: ”Får inte mens under säsong”

Uppdaterad
Publicerad

Menstruationsstörningar är vanligt på svenska riksidrottsgymnasier, visar en aktuell studie. Friidrottaren Charlotta Fougberg känner igen sig i problematiken. ”Det är otroligt viktigt att prata om” säger hon till SVT Sport.

Mens är en indikator på att kroppen mår bra. Men elitidrott är inte alltid hälsosamt, säger Charlotta Fougberg. Hon blir av med sin mens några månader varje år.

– Jag får det inte under tävlingssäsong. Om det beror på att jag går ner i vikt eller om det är ett större stresspåslag kroppsligt, med alla tävlingar och den press jag utsätter min kropp för, vet jag inte.

Blev orolig första gången

När hennes mens försvann vände hon sig till sin gynekolog.

– Det är klart att det väcktes en oro i mig. Varför får inte jag min mens? Det är på ett sätt ett onaturligt tillstånd, så jag ville veta varför jag inte fick det, säger Fougberg.

Hon är inte den enda elitidrottaren som har menstruationsstörningar. I en aktuell studie, baserad på en enkät till elever på svenska riksidrottsgymnasier, hade var tredje idrottstjej upplevt någon form av menstruationsstörningar. Och det är fler än bland gymnasieelever i stort, där en tidigare studie visat siffror på under 10 procent.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att tonårsflickor inte mixtrar med sina kroppar när den är i sin största utvecklingsfas och behöver all kraft och energi den behöver för att utvecklas. Jag själv lät min kropp utvecklas i fred och det är först när jag blivit äldre jag mer börjat tänka på gå ner några kilogram under säsong för att sedan snabbt gå upp igen.

Kan påverka kroppen

Utebliven mens ökar risken för idrottsskador och benskörhet längre fram i livet. Charlotta Fougberg tror att ämnet måste upp på agendan.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att prata om det, så att man i alla fall är medveten om vad som kan hända.

– Det är ju ett tabubelagt ämne i hela samhället, på ett sätt. Det tas inte upp i skolan och inte i alla familjer heller. Om man inte känner att man kan ta upp det med sin mamma, hur ska man känna att man kan ta upp det med sin manliga coach som 16-,17-,18-åring?

”Såklart inte bra”

De senaste åren har hon diskuterat situationen med flera gynekologer, med sin dietist och sin tränare. Och även om hon vet att hon tar en risk, så känner hon att det är värt det.

– Jag har frågat många kunniga inom området om det är farligt då jag inte vill påverka min hälsa för mycket. Jag har fått svaret att det såklart inte är bra och det är inget de rekommenderar men det viktiga är att du går upp de kilogram du tappat efter säsong så att kroppen börjar fungera normalt igen. Det har jag inga problem med.

Studie om menstruationsstörningar

  • 289 tjejer på riksidrottsgymnasier i 13 olika idrotter, svarade på en webbenkät från Karolinska institutet och Riksidrottsförbundet.100 av dem åt p-piller, och räknades bort i statistiken.
  • Resultatet: 32% hade menstruationsstörningar; de inte fått sin mens alls, den hade uteblivit i minst tre månader, den var oregelbunden eller sparsam.
  • De 13 idrotterna som studien omfattade var: alpin skidåkning, amerikansk fotboll, bowling, brottning, cykling, freestyle, friidrott, golf, handboll, längdskidåkning, orientering, triathlon och vattenskidåkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.