Foto: SVT

Frågor och svar om SVT:s bevakning av friidrotts-VM

Uppdaterad
Publicerad

Här hittar du vanliga frågor om sändningar och nyhetsbevakningen kring friidrotts-VM.

Var hittar man nyheter, sändningstider och annan information om VM i Peking?

VM-nyheter och annan information om SVT:s sändningar hittar man på text-tv, sida 327, och på svt.se/friidrott.

Var hittar jag sändningstider för friidrotts-VM?

Du hittar alla sändningstider här.

Information om sändningstider finns även på text-tv, sida 327.

Kommer alla tävlingar att kunna ses i efterhand i Play?

Ja, alla tävlingar hittar ni på friidrottssektionen i SVTPlay.

Kan jag se sändningarna i Play när jag är utomlands?

Nej, VM-tävlingarna kan tyvärr inte ses utanför Sverige på grund av rättighetsskäl.

Kan jag visa VM-sändningarna från SVT offentligt*?

Ja, under förutsättning att du har en överenskommelse med HoistLocatel. Läs mer här: www.offentligvisning.se

*Med offentlig visning avses i princip all visning som inte sker i privat hemmiljö eller annars inom helt slutna privata och begränsade kretsar (i enlighet med upphovsrättslagen). Till offentlig, och därmed tillståndspliktig, visning räknas således t.ex. visning på kontor, restauranger, barer, gym, friskvårdsanläggningar, företagslokaler, affärer, skolor, sjukhus och militärförläggningar. Vid tveksamhet om huruvida tillståndsplikt föreligger ska förfrågan ställas till HoistLocatel.

Varför buffrar sändningen när jag tittar på den i SVT Play?

När det är många som tittar samtidigt på en sändning kan vissa uppleva att sändningen buffrar eller att det inte går att se på sändningen alls. Märker vi att det buffrar för många tittare kommer vi att sänka kvaliteten på videoströmmen. Det betyder att vi kan ta emot fler tittare men att videokvaliteten sjunker.

Det du kan göra själv är att sänka kvaliteten i spelaren eller på svtplay.se/installningar

På den här länken kan du också få information hur du kan gå till väga.

Av tidigare erfarenhet vet vi dessutom att företag och myndigheter kan stänga av SVT Play. Anledningen kan vara att sänka påfrestningen på företagets lokala nät. Om du märker att sändningen buffrar när du tittar på den på jobbet, eller att du inte kan se den alls, kontrollera med din IT-avdelning om du upplever problem.

Kommer SVT att sända några VM-magasin?

Ja, vi sänder två magasin om dagen, alla VM-dagar. Morgonmagasinet sänds 08.00 i SVTPlay och på helgerna även i SVT1. Kvällsmagasinet sänds efter finalpasset 18.00-19.00 i SVT2 och SVTPlay, med undantag för fred 21 augusti då det sända 21.45-22.15 och söndag 23 augusti när det sänds 18.30-19.30.

Programledare för VM-magasinet är André Pops och kommentator Kajsa Bergqvist. Här hittar du alla sändningstider för magasinet.

Kan man kontakta SVT Sport under VM-sändningarna?

Ja, absolut! Du kan få svar på dina frågor via SVT Sports Facebooksida eller Twitter. Använd gärna #friVM för att snacka om tävlingarna med andra – och oss.

Du kan även framföra dina synpunkter via mejl, svtsport@svt.se. Du kan också vända dig till Tittarservice eller SVT på Facebook och Twitter.

Kommer ni att ha medaljtabeller och resultat på sajten?

Ja, på svt.se/friidrott finns både startlistor, resultat, medaljligor och VM-historik.

Varför har ni sponsorskyltar före och efter tävlingarna?

I samband med sportsändningar kan och får SVT visa sponsorskyltar före och efter programmen, allt i enlighet med sändningstillståndet (beslutat i Sveriges riksdag). Skyltarna ger SVT en intäkt, tänkt att ge oss bättre ekonomiska förutsättningar att kunna köpa in rättigheter att visa sportevenemang för den breda TV-publiken utan att den ska behöva betala ytterligare en gång för att kunna se dessa. Den årliga intäkten för sponsorskyltar är dock i helhetsperspektivet mycket blygsam. Sett till hela SVT:s budget, cirka en procent. Man kan lita på att sponsrande företag inte påverkar innehållet i programmen.

Varför textas inte livesändningarna under VM i Peking?

SVT har krav i sändningstillståndet på att texta 60 procent av det direktsända utbudet. Det är den nivån vi har kapacitet att texta i nuläget vilket innebär att vi, särskilt under evenemangstunga perioder, inte kan texta allt som är av stort publikt intresse.

Det ordinarie programutbudet, där publiken vant sig vid att en stor del av programmen textas, sänds som vanligt under samma period som VM, därför kan vi inte prioritera bort den textningen. Det innebär i slutändan att de direktsända VM-tävlingarna inte blir textade. VM-magasinet på kvällen textas dock.

Hur får jag reda på hur det går för mig i #vmtipset?

Ställningen i VM-tipset presenteras löpande i kvällsmagasinet från Peking, men vi kan inte redovisa alla resultat utan de som leder poängligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.