Löpare vid Sylvesterloppet i Sao Paulo på nyårsafton 2016. Foto: TT.

Friidrotten stoppar nationsbyten

Uppdaterad
Publicerad

IAAF har stoppat nationsbyten för friidrottare med omedelbar verkan.

Systemet har utnyttjats och det blev stor diskussion i somras vid EM i Amsterdam när flera nyblivna turkiska medborgare ursprungligen från afrikanska länder tog medaljer.

– Det står helt klart att nuvarande regler kring nationsbyten, speciellt från Afrika, inte fyller något syfte, säger IAAF:s chef Sebastian Coe till Reuters.

IAAF ska utreda frågan och stoppet gäller året ut. De 15 fall som redan godkänts kommer att släppas igenom den här säsongen där VM i London i augusti är höjdpunkten.

Afrikanska talanger till salu

– Det finns en hel marknad med afrikanska talanger som är till salu för högstbjudande, Hamad Kalkaba Malboum, från Kamerun i IAAF:s styrelse.

Han är rädd för att unga naiva idrottsmän byter nationalitet utan att förstå konsekvenserna när karriären en dag är över och att de har övergivit sitt hemland.

– Vissa springer för ett land utan att vara medborgare i det och utan medborgarskap har de ingen framtid, säger Malboum.

Till skillnad mot andra idrotter så har friidrottare tillåtits byta land trots att de redan representerat ett annat land. Inför OS i Rio bytte flera dussin aktiva nationalitet som friidrottare.

Under måndagen kom även nyheten att Rysslands avstängning förlängs vilket med största sannolikhet stoppar ryska friidrottare från deltagande i friidrotts-VM i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.