Lamine Diack gripen – misstänkt för ”passiv korruption” och penningtvätt. Foto: TT/AP

Friidrottsbas gripen för korruption

Uppdaterad
Publicerad

Här är skandalen som skakar friidrotten. Internationella friidrottsförbundet IAAF:s förre ordförande Lamine Diack har gripits, misstänkt för korruption. ”IAAF bekräftar att en fransk polisutredning har påbörjats”, skriver IAAF i ett pressmeddelande.

Den 82-årige senegalesen åtalas vid en domstol i Paris för att ha tagit emot pengar för att fördröja ryska fall av dopning, skriver BBC. Händelsen ska ha inträffat år 2011.

Den tidigare friidrottshöjdarens juridiske rådgivare Habib Cisse misstänks också och en läkare har förhörts. Både Diack och Cisse har släppts mot borgen. Utredningen bygger på information från antidopningsbyrån Wada.

IAAF uppger att polisen gjorde ett ”besök” på huvudkontoret i Monaco under tisdagen.

– Som en del av den franska utredningen besökte polisen IAAF:s huvudkontor i går och gjorde intervjuer samt tog med sig dokumentation, skriver IAAF och fortsätter:

– IAAF är samarbetsvilliga i samtliga utredningar, precis som det har varit från början.

Lamine Diacks son Pape Massata Diack tvingades lämna sin post som marknadschef på IAAF efter anklagelser om inblandning i mörkläggning av ryska dopningsskandaler. Även IAAF:s ekonomichef Valentin Balachnisjev, ordförande för det ryska förbundet, fråntogs sina poster.

Lamine Diack har tidigare anklagats för att ha tagit emot över motsvarande en miljon kronor i mutor från marknadsföringsbolaget ISL.

Diack blev ordförande 1999. Han avgick i augusti i år och ersattes av Sebastian Coe.

TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.