Justin Gatlin dominerade, femte snabbaste mannen genom alla tider. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mäktig dubbelseger för Gatlin

Uppdaterad
Publicerad

Justin Gatlin gjorde ett kanonlopp på 100 meter under kvällens Diamond League-final i Bryssel och passarade mållinjen på tiden 9,77, femte snabbaste man genom alla tider – drygt timmen senare vann han 200 meter överlägset.

– Jag ville komma härifrån obesegrad. Det är en man (Bolt) som har dominerat i flera år och jag vill utmana det, säger Gatlin, enligt TT.

Amerikanen seglade i väg de andra redan från start och ingen kunde närma sig den överlägsne Gatlin som var 16 hundradelar framför tvåan Michael Rodgers.

Diamond League

– Han (Gatlin) har dominerat i år och är i bra form, det kan jag inte ta ifrån honom, säger trean Assafa Powell, som var nöjd med sitt lopp, till TV4.

Det var Gatlins 17:e raka seger på 100 meter. Före Diamond League-finalen hade han ett världsårsbästa som noterade 9,80 på distansen.

Gatlin vann OS-guld 2004 och tog dubbla VM-guld (på 100 och 200 meter) 2005.

Därefter fick han en fyra år lång dopningsavstängning mellan 2006 och 2010. Gatlin sprang även på 9,77 när han satte världsrekord i Qatar, men rekordet upphävdes efter att han fick dopningsdomen.

Den 32-årige amerikanen tog i kväll en dubbel genom att vinna 200 meter i överlägsen stil på 19,71 – 44 hundradelar framför tvåan Femi Ogunode.

De här har sprungit snabbare

Usain Bolt, Jamaica, 9,58

Tyson Gay, USA, 9,69

Yohan Blake, Jamaica, 9,69

Asafa Powell, Jamaica, 9,72

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet