Foto: TT Nyhetsbyrån

Gatlins miljonkontrakt upprör konkurrenterna

Uppdaterad
Publicerad

Han kom tillbaka från en dopningsavstängning och var världens snabbaste man ifjol på både 100 och 200 meter. När Nike nu väljer att sponsra Justin Gatlin inför kommande säsong möts det av stor kritik från flera friidrottare. ”Vilka signaler ger Justin Gatlin till kommande idrottare, Nike? Ta droger, åk fast två gånger och skriv på ett skokontrakt. Fuskare.”, skriver OS-medaljören Kelly Sotherton på Twitter.

Han har dömts för dopning vid två tillfällen. Som 19-åring handlade det om amfetamin och den senaste gången, 2006, om testosteron.

När han som 32-åring sprang fortare än någonsin den här säsongen ledde det till massiv kritik bland både utövare och experter. En kritik som Gatlin själv kommenterade när SVT Sport fick en exklusiv intervju med honom för ett par månader sedan.

– Jag tycker att vårt system fungerar. Om jag hade gjort något fel så har jag redan straffats för det. Jag fick inte tävla på fyra år, det är mitt straff. Jag tror att folk är upprörda för att jag nog är den enda som varit i den här situationen. Att avtjäna den dubbla tiden på fyra år, komma tillbaka och vara framgångsrik. Många andra som döms faller i skugga och raderas från historieböckerna. Själv är jag stark och en av dem bästa i världen, sa han till SVT Sport då.

”Jag är väldigt besviken”

Kelly Sotherthon är inte den enda som är upprörd över sponsorns beslut. Även maratonstjärnan Paula Radcliffe har uttryckt sin besvikelse över företagets val att sponsra Gatlin.

”Jag är väldigt besviken över det här. Jag tycker inte att det här reflekterar Nikes grundvärderingar”, skriver hon på Twitter.​

Nike bekräftar att man skrivit kontrakt med Gatlin och säger till nyhetsbyårn Reuters:

– Justin har avtjänade sitt straff tidigare under sin karriär och har efter det tävlat i nästan fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.