Gay talar ut om dopningen

Uppdaterad
Publicerad

Han testades positivt för dopning och gick från att vara världens näst snabbaste man genom tiderna till att bli stämplad som fuskare.

Vändningen kom i december när Tyson Gays förre tränare John Drummond stängdes av från all friidrott i åtta år. Själv fick amerikanen sin avstängning kortad och tilläts börja tävla igen i somras. För SVT Sports Johan Kücükaslan väljer nu Gay att tala ut i sin första stora intervju på nästan två år.

– Jag har lärt mig mer de senaste två åren än vad jag har gjort i hela min tidigare karriär. Jag har förlorat mina sponsorkontrakt och mitt rykte. Jag har förlorat allt. Jag tror att alla når botten någon gång under sitt liv, för mig har den tiden varit nu, säger en känslosam Gay när SVT Sport möter honom på en träningsanläggning i Orlando-förorten, Clermont.

Nyheten om att Tyson Gay testats positivt för dopning skakade en hel friidrottsvärld.

Inte minst huvudpersonen själv. I ett uttalande efteråt sa att han litade på en person och blev sviken, men att han skulle acceptera sitt straff.

– Det första jag gjorde efter jag fick beskedet på telefon var att ringa min mamma. Hon föll i tårar direkt. Hon var upprörd. Båda vi försökte komma på hur det kan ha hänt. Allt du gjort i ditt liv och allt du stått för slets loss från dig med ett enda telefonsamtal, säger Gay.  

Direkt efter att han testats positivt inledde Tyson Gay ett samarbete med USA:s antidopningsbyrå, USADA. Gay försattes med munkavel medan den 18 månader långa utredningen pågick. Strax innan jul kom beskedet att amerikanens förre tränare Jon Drummond stängs av i åtta år för att ha ljugit och försett Gay med en förbjuden substans.

Den 24 sidor långa utredningen gör gällande att det var Drummond som hade det yttersta ansvaret när han gav Gay en salva innehållandes förbjudna tillväxthormoner. Drummond svarade med att stämma Gay, något som gör att 32-åringen inte får uttala sig om sin förre tränare.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag kommit över det, även om det gått snart två år sen jag fick min avstängning. Att ett misstag kan förstöra så mycket, det är tufft.

Kan du inte någonstans känna att du hade ett ansvar här?

– Jo, självklart. Jag förstår att folk känner så och alla har rätt till en åsikt. Men det är inte mitt jobb att övertyga alla i världen vem jag egentligen är. Alla som känner till mig och den här utredningen, de vet vad sanningen är. Det är viktigast för mig.

John Drummond har stämt dig efter att han stängts av. Vad känner du för honom idag?

– Helt ärligt får jag inte uttala mig om John Drummond just nu… Jag kan inte prata om hans situation just nu. Jag är ledsen, säger en märkbart tagen Gay.  

Efter samarbetet med USADA kortades Gays avstängning från två till ett år. Han var fri att börja tävla igen i somras, något som mötte hård kritik från flera håll. Bland annat gick Gays värsta konkurrent, Usain Bolt, ut och sa att beslutet sänder fel budskap till alla idrottare.

– Det är hans åsikt. Jag kan inte kritisera honom för att han tycker en sak, alla har rätt till det. Men innan du förstår hela utredningen, regelverket och hur saker och ting går till. Då kommer du aldrig att förstå. Om du läser regelboken står det, att om du samarbetar och talar om hela sanningen för oss, kortar vi ditt straff. Men vissa personer verkar inte förstå reglerna och uttalar sig ändå.

Fyra av de fem snabbaste personerna i världen är förknippade med dopning. Är det möjligt att bli bäst i världen utan att fuska?

– Ja, det är möjligt. Det är mycket möjligt. Samtidigt är det upp till varje idrottare och folket som omger oss att försöka ta sig dit. Det är vårt ansvar att dubbelkolla allt man tar. Då menar jag allt. Nu har jag lärt mig det…

Men förstår du att folk tappar tron på sporten?

– Jag förstår det. Men jag kan inte styra vad folk känner inför vår sport. Jag kan inte kontrollera det, säger Gay.

Hur tror du att folk kommer att komma ihåg dig?

– Som en kille som hade allt, men som även förlorade allt. Men han kom tillbaka som en kämpe. Jag är inte rädd för att bli förknippad med det här. Så länge du gör de rätta sakerna och folk ser din äkthet så behöver du inte bry dig om kritikerna. Det är det enda som betyder något.  

Se hela reportaget om Tyson Gay i Sportspegeln kl. 19 eller i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.